Sedat Peker, Cumhurbaşkanı danışmanı Serkan Taranoğlu, SPK Eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu arasında kurulduğunu iddia ettiği ve yazışmalar paylaştığı rüşvet çarkında son olarak bir borsa rekoru çıktı.

Peker'in SPK Eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun otelinin kağıt üzerindeki sahibi olarak iddia ettiği Ali Ercan'ın şirketi QUA GRANITE’in halka arzdan rekor bir rakam ile 140 milyon TL topladığı öğrenildi.

Gazeteci Bahadır Özgür’ün sosyal medyada yaptığı paylaşımda, halka arz yaptıkları iddia edilen Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun otelinin kağıt üzerindeki sahibi olarak iddia ettiği Ali Ercan'ın şirketleri Gezinomi ve Qua Granıte’e ilişkin belgeler yayınlandı.

Boşanma dilekçesinde dikkat çeken iddia: Ünsal Ban, kaçacağı tekneyi Zehra  Taşkesenlioğlu'nun parasıyla almış

1-2 Mart 2022'de halka arz edilen Gezinomi'de arzın büyüklüğü 140 milyon TL olurken Ercan'ın diğer şirketi Qua Granite'nin ise geçen yıl Nisan'da halka arz edildiği görüldü.

Peker'in ifşalarıyla belgelenen "halka arz" çarkında 845 bin 221 yatırımcı ile sadece 5 yıl önce kurulmuş bir şirket, son 3 yılın rekorunu kırmış olduğu ortaya çıktı.

Qua Granite son 3 yılın halka arz edilen en büyük şirketi unvanıyla  Borsa'ya geliyor - ParaMedya

Vurgunla gerçekleşen mağduriyet belgeler ile ortaya çıkınca, 2015'te faaliyete başlamış online tur şirketi olan Gezinomi ve Qua Granıte şirketleri ile ilgili olarak da bu şirketlere para yatıran on binlerce küçük yatırımcıların paralarının 2/3 sini kaybettikleri ve bu kayıp da kazanç elde eden kişinin şüpheli Ali Fuat olduğu iddiası sosyal medyada yerini aldı.

Ekim 2024'te Mevduat Faiz Oranları ile Yatırımcılara Cazip Fırsatlar! Ekim 2024'te Mevduat Faiz Oranları ile Yatırımcılara Cazip Fırsatlar!

Bahadır Özgür, "Böyle bir ilginin olmasının ardında bir sosyal medya propagandası da yatıyordu. Halka arz için Adflex Medya tarafından Google reklamı dahil YouTube yayınları, Twitter, borsa öğüdü veren yüzlerce hesap, watsapp ve Telegram grupları vb. üzerinden bir kampanya yapıldı" diyerek paylaşımında halka arz yapılmadan önce şirketlere ilişkin büyük bir reklam kampanyası yapıldığını da anlattı.

Borsa İstanbul'da gong Gezinomi için çaldı

Bu arada en kapsamlı şikayetlerden birisi de DEVA Partisi'nden gelirken, Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliğini yapan eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Deniz Meclisi üyesi Salih Orakcı arasında kurulduğu iddia edilen rüşvet ve yolsuzluk ağına ilişkin suç duyurusu dilekçesinde Gezinomi ve Qua Granite şirketlerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı;

Sedat Peker üç isme dikkat çekmişti: Ali Fuat ve Zehra Taşkesenlioğlu,  Ünsal Ban isimlerini unutmayın

"SPK eski Başkanı şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, SPK Başkanı olduktan sonra bazı kişilerden menfaat temin ettiği, bu menfaat teminini de çevresinde olan şüpheli Zehra Taşkesenlioğlu, Diyarbakırlı Nedim Özbek, Ahmet ve Süleyman isimli şahısları kullanmak suretiyle gerçekleştirdiğini anlatmıştır. SPK eski Başkanı şüpheli Ali Fuat’ın SPK’da halka arz edilmiş şirketlerin çeşitli bahanelerle işlem görmesine yasak getirdiği ya da oynayan büyük yatırımcılara yasak getirdiği, yasak geldikten sonra da çevresinde bulunan diğer şüpheliler Diyarbakırlı Nedim Özbek olarak bilinen kişi ya da Ahmet ve Süleyman isimlerindeki yakınlarını devreye soktuğu, bu kişilerin “Biz işinizi hallederiz.” demek suretiyle ilgili kişilerden menfaat temin ettikleri aynı zamanda yine büyük meblâlar karşılığında bu yasakların kalkmasını sağladıkları, bu şekilde de ayrıca menfaat sağlamak suretiyle rüşvet aldıkları, rüşvet tarifesinde en küçük rakam olarak 500.000 dolar istedikleri, üst limit ise açık yani sınırsız olduğu, bu kapsamda Kütahya Şeker Hisse senetlerinde yasak yiyen Abdullah isimli şahıstan 1 milyon 250 bin dolar aldıkları ve bu şekilde rüşvet aldıkları izah edilmektedir. Yine şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun tüm bedelli şirketlerden sermaye artırımı kapsamında %6 oranında para almak suretiyle menfaat temin ettiği, bu işlemleri de diğer şüpheliler Nedim Özbek, Ahmet ve Süleyman ismindeki yakınları ile birlikte gerçekleştirdiği, AVOD Holdingin sahibi Nazım isimli kişiden % 100 bedelli istediğini bile aşıp %200 bedelli izni vermek suretiyle bu izin karşılığında 4 milyon 250 bin dolar para aldıkları, son 3 yılda pek çok şirkette bu şekilde görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla menfaat temin ettikleri, bununla birlikte %90’ı şüpheli Ak Parti Erzurum milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na %10 ise Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman’a ait olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketi ile ilgili olarak şüpheli Ali Fuat’ın SPK eski Başkanı olduğu dönemde halka arz işlemleri yaparak halkın paralarını topladıkları ve bu şekilde menfaat temin ettikleri, şirketleri olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketine bir demirci firmasından 1.5 milyon TL’lik hayali fatura kestirdikleri ve bu şekilde vergi kaçırdıkları daha sonra şirketi başkalarına devrettikleri anlatılmaktadır.

Yine şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun rüşvet ile elde ettiği iddia edilen 180 milyon doları Bahçelievler’deki villasında ve Halkalı’da karşılıklı bulunan iki dairesinde tuttuğu, şüpheli Ali Fuat’ın rüşvet karşılığı aldığı 100’e yakın mal varlığı olduğu, bunların çoğunluğunu diğer şüpheliler Nedim Özbek ve Diyarbakırlı olarak bilinen Emin’in üzerinde ancak başka yakınlarının üzerine de yaptığı, QUA GRANITE ve GEZİNOMİ şirketleri ile ilgili olarak da bu şirketlere para yatıran küçük yatırımcıların paralarının 2/3 sini kaybettikleri ve bu kayıp da kazanç elde eden kişinin şüpheli Ali Fuat olduğu iddiaları ayrıntıları ile izah edilmiştir."

Zehra Taşkesenlioğlu'nun '100 yıllık pranga' sözleri yeniden gündem oldu

Editör: Gönül Güçlü