Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS – 2024) yerleştirme sonuçlarının geçtiğimiz günlerde açıklanmasının ardından üniversite öğrencilerinin ilk yaptıkları kiralık ev ve yurt arayışına girmeleri oluyor. Fakat gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernek temsilcileri öğrencileri ve velileri kira ve yurt sözleşmelerini imzalarken bazı noktalara dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.
Bu yıl Türkiye’de bulunan üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 987 bini aşkın aday yerleşti. Durum böyle olunca bulunduğumuz dönemde kiralık konut ve yurt arayışlarında bir hayli artış yaşanmaktadır. Peki kira ve yurt sözleşmesi yaparken öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar nelerdir?
Gayrimenkul Hukuku Uzmanları ve Tüketici Dernek Temsilcileri Uyarıyor
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, son yıllarda kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların artması nedeniyle sulh hukuk ve icra mahkemelerinin davalarla dolup taştığını belirtiyor. Kiraz, bu davalar için zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin getirildiğini de sözlerine ekledi.
Günümüzde kiracı ve ev sahibi arasında en çok yaşanan problemin, ev sahiplerinin yeni kiracıyı istediği zaman çıkarabilmek için boş ya da tarihli tahliye taahhüdü istediğini belirten Kiraz, bununla birlikte bazı mal sahiplerinin ileride istediği zaman kapattırabilmek ve kiracıyı caydırabilmek için su, elektrik ve doğal gaz faturasını da kendi üzerine yaptırdıklarını görebildiklerini de beyan etmiştir.
Kiraz, bu gibi durumlarda DASK poliçesi ya da herhangi bir sözleşme olmadığı için kiracının aboneliklerini üzerine alamadığını ve yaşanan olumsuzluklar anında hak talep edemediğini de sözlerine eklemiştir.
Ali Güvenç Kiraz Kira ve Yurt Sözleşmesi İmzalarken 7 Önemli Hususa Dikkat Edilmesi Gerektiği Hakkında Uyarıyor
Kiraz, öncelikle kiracının mutlaka yazılı bir sözleşme yapması gerektiğine dikkat çekiyor. Ardından kiracı, kira sözleşmesi ile birlikte imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini mutlaka alması gerektiğini belirtiyor.
Üçüncü olarak taşınmaza ilişkin elektrik, su ve doğal gaz gibi bütün genel aboneliklerin hizmetlerinin kiracı üzerinden yapılması gerektiğini vurguluyor. Dördünce hususta ise kiracının kesinlikle boş tahliye taahhüdü düzenlememesi gerektiği hakkında uyarıyor. Eğer tahliye taahhüdü düzenlenecekse de net bir tarih belirtilmesi gerektiğini söylüyor.
Beşinci olarak kiracının, kiracı bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödetilmesini kabul etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Emlak vergisi, ecrimisil ödemesi ve taşınmazın aynından kaynaklanan vergilerin mal sahibinin ödemesi gerektiği hususunda uyarıda bulunuyor.
Altıncı husus ise kiracıdan en fazla 3 aylık depozito talep edilebildiğini belirten Kiraz, bu bedelin hasar olmaması ve aidatların ödenmesi halinde iade edileceğine de dikkat çekiyor. Buna karşın depozitonun sözleşmeye aksi bir durum yazılmaması halinde son güncel kira bedeli üzerinden ödendiğine değiniyor.
Son husus olan 7. sırada ise öğrenci evi paylaşımlı kiralar yer alıyor. Bu gibi durumlarda sözleşmeye konutu kiralayan tüm kiracıların sözleşmeye imza atması gerektiğini ön plana çıkarıyor. Tüm tarafların imza atmaması halinde mal sahibinin alt kiralama iddiası ile tahliye talep edebileceğinden bahseden Kiraz, paylaşımlı sözleşmeye imza atan tarafın diğer kiracıların taşınmazdan tahliyesini sağlatabildiğine değiniyor.
Özel Yurt Sözleşmesi
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, öğrencilerin üniversitelerine en yakın olan yurtları tercih etmelerini ve yurtlarını gidip görmeden, yurdun sağladığı imkanları keşfetmeden sözleşme imzalamamaları konusunda uyarıyor.