Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, temmuz ayı içerisinde reeskont kredileri aracılığı ile herhangi bir döviz alımı yapmadı. Bu şekilde 2013 senesinden bu yana yayınlanan verilere bakıldığı zaman ilk kez aylık döviz alım tutarı sıfır olarak gerçekleşti.
Mart ayından bu güne ihracat reeskont kredileri aracılığı ile aylık döviz alım tutarı alım tutarlarında yaşanan yavaşlama ivmesi de dikkat çekti. Nisan ayı içerisinde alımlar 98 milyon dolarak kadar gerilerken, haziran ayı içerisinde 103 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Reeskont aracılığı ile döviz alımı 2020 Temmuz ayında 3,1 milyar dolar ile zirveye çıkmıştı. Bu yılın ilk 6 ayı içerisinde alınan döviz miktarı ise 1 milyar 322 milyon dolarak civarında olarak belirlendi. İhracatçıları tarafından kullanılan reeskont kredilerinin yapılacak olan geri ödemeleri ise döviz cinsinden yapılıyor.
2024 Yılının İlk 6 Ayında 1,3 Milyar Dolar Döviz Alımı Yapıldı
Daha önce en düşük alım verilerinin tutulmaya başladığı 2009 yılında şubat ayı içerisinde sadece 70 bin dolar hesaplandı. 2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde alınan döviz miktarı ise 1 milyar 322 milyon dolar olarak hesaplandı.
İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinin geri ödemeleri ise döviz cinsinde yapılıyor ve vadesi geldiğinde döviz cinsi olarak geri ödenecek olan krediler, Merkez Bankası rezervlerine pozitif yönde büyük bir katkı sağlıyor.
Merkez Bankası Tarafından 15 Yıl Sonra Yapılan Bir İlk
Merkez Bankası, temmuz ayı içerisinde ihracat reeskont aracılığı ile herhangi bir döviz alımı yapılmadı. 2009 yılından günümüze kadar yayınlanan veride ilk kez Merkez Bankası’nın reeskont kredileri aracılığı ile herhangi bir döviz alımı yapılmadığı görüldü.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, temmuz ayındaki verilerin yayınlanmaya başladığı 2009 yılının başından günümüze kadar ihracat reeskont kredileri aracılığı ile ilk kez döviz alımı yapılmadığı görüldü.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın internet sitesinde yayınlanan verilere baz alınarak haziran ayında 103 milyon dolar ihracat reeskont aracılığı ile döviz alımları yapılırken, temmuz ayında bu rakam sıfırlara düştü.
Daha önce en düşük alım verilerinin belirlenmeye başladığı 2009 senesinin şubat ayı içerisinde sadece 70 bin dolar olarak gerçekleştiği görülmüştü. 2021 yılının ilk 6 ayında ise alınan döviz miktarı 1 milyar 322 milyon dolar olarak hesaplandı.
İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinin ger ödemeleri döviz olarak yapılıyor ve vadesi geldiğinde döviz cinsi olarak geri ödenen krediler Merkez Bankası rezervlerine pozitif olarak katkı sağlıyor.
TCMB’den Reeskontta Bir İlk Yapıldı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre ihracat reeskont kredileri aracılığı ile aylık döviz alım tutarı Temmuz ayı içerisinde sıfır olarak gerçekleşti.
2013 yılından günümüze kadar yayınlanan verilerde ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın reeskont kredileri aracılığı ile döviz alımı yapılmadığı görüldü. Açıklanan verilere göre mart ayından günümüze kadar ihracat reeskont kredileri aracılığı ile aylık döviz alım tutarlarının yavaşlama ivmesi dikkatleri üzerine topladı. Nisan ayı içerisinde bu kanal ile yapılan alımlar 98 milyon dolar kadar gerilemiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası reeskont aracılığı ile 103 milyon dolar döviz alımı gerçekleşmişti. Bu kanal ile yapılan alımlar 2020 ve 2021 yılları arasında yoğunlaşmıştı. 2020 temmuz ayı ile reeskont aracılığı ile döviz alımı 3,1 milyar dolar ile zirveye ulaşmıştı.
İhracat için kullanan reeskont kredilerinin geri ödemeleri ise döviz olarak yapılarak Merkez Bankası rezervlerine katkı sağlanıyor.