Türkiye’nin ekonomik şartları nedeniyle zam haberleri hayatımızın ayrılmaz bir parçası halinde geldi. Özellikle gıda ürünlerine uygulanan zam nedeniyle vatandaşlar zor duruma düştü. Zeytinyağı gibi temel ürünlerde üst üste zam yapılmasının nedenleri arasında yüksek enflasyonla birlikte rekolte düşüklüğü de yer aldı. Dünyada zeytinyağının en çok üretildiği ülkeler arasında İspanya ve İtalya bulunuyor. İklim değişikliğinden dolayı kuraklığın artmasından dolayı zeytinyağı üreticileri rekoltenin çok düştüğünden şikayet ediyor. İspanya ile İtalya gibi Türkiye’de de rekoltenin düşük olması fiyatlara yansıyacak.
Zeytinyağı’na Yüzde 100 Zam Uygulanabilir
Zeytinyağ üretiminde rekoltenin düşmesiyle birlikte fiyatlarda artmaya başlıyor. Üreticiler, fiyatların artmasından dolayı satışların azalmasından endişe duymaya başladı. Buna rağmen zeytinyağı fiyatlarına yüzde 100’e yakın zam uygulanmasının kaçınılmaz olduğu düşünülüyor. 2021 yılında bir litre zeytinyağı 74 liraya satılırken; geçtiğimiz yıl bu rakam 295 liraya yükselmişti. Bu yıl ise fiyatlar 400 liranın üzerine çıktı. 2024 yılında ise zeytinyağının litresinin 600 liraya kadar yükselmesi bekleniyor.
Zeytinyağı Üretimi Azalıyor
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından perakende satışlarıyla ilgili yeni bir düzenlemenin yapılması gündeme getirildi. Rekolte düşüşü nedeniyle fiyatlara zam uygulanmasının talep edildiği görüldü. Öte yandan hem rekoltenin düşük olması hem de fiyatların yükselmesi zeytinyağı üretiminin azalmasına neden oldu. Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu başkanı zeytinyağı fiyatlarının artmasının tüketicileri kaybetmelerine neden olduğunu belirtti. Perekende zeytinyağının litresinin dahi 400 liraya ulaştığını belirten Başkan Semercioğlu, ‘’Bu şekilde devam ederse fiyatlar 600 TL’ye kadar çıkacak. Zeytinyağı üreticisi ile tüketicinin arasındaki bağ kopacak’’ ifadelerini kullandı.