Daha önce “Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvası ile tepki çeken Diyanet, bu kez de yöneltilen bir soruya “Zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz bir hesapta tutulması dinen uygun değildir” yanıtını vererek şaşkınlık yarattı.
Son olarak bankaların verdiği maaş promosyonları için “harama yakın” diyen ve de faizsiz finans kuruluşları olarak bilinen katılım bankaları ile 2 bin 880 liraya promosyon anlaşması imzalayan Diyanet İşleri Başkanlığı, şaşkınlık yaratmaya devam ediyor.
Bir anlamda da ticari bakıldığında vadesiz mevduat hesapları için verdiği fetvayla katılım bankaları dışındaki tüm bankaları hedef alan Diyanet, “Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalı” fetvasının şoku geçmeden, “Fiyatları tayin eden Allah’tır” hadisine işaret edilen fetva ile gündem olmuştu ki, daha da ilginç bir açıklama geldi.
Diyanet’in dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun (DİYK) internet sitesinde, istenildiğinde çekilmek üzere para yatırılan ve herhangi bir faiz getirisi olmayan banka hesapları olan vadesiz mevduat hesapları için “Bankaların vadesiz mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir” sorusu gelmişti ki verilen yanıt şaşkınlık yarattı.
“Herhangi bir faiz getirisi olmayan vadesiz mevduat hesapları, faize dayalı açılan vadeli mevduat hesaplarıyla aynı kapsamda değerlendirilemez. Bununla birlikte vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir” diyerek katılım bankaları dışındaki tüm bankaları hedef aldı.
Ve tabi ki; vadesiz mevduat hesapları için “Meşru seçenekler olduğu sürece dine uygun değil” şeklinde fetva ile de geriye seçenek olarak sadece İslami finans temelli olan ve faizsiz finans kuruluşları olan katılım bankaları bırakılmış oldu.