Ramazan ayı için artık sadece 1 gün kaldı. Sahur ve iftar hazırlıkları heyecanla devam ediyor. Uzmanlar ise özellikle Ramazanda beslenme konusunda vatandaşların dikkatli olmalarını istiyor. Çalışan kişiler genellikle ramazanda sahur yapmadan oruç tutmayı tercih ediyor. Uykularının bölünmesin istemiyorlar fakat bu şekilde bir yaklaşım maalesef ki sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özel Gaziantep Hatem Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Nur Seda Güler, Ramazan'da beslenme ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sahur ve iftar da dengeli beslenmenin Ramazan'da olumsuzluk yaşamamak için son derece önemli olduğunu söyleyen Güler, vatandaşların mutlaka üşenmeden sahura kalkması gerektiğini vurguladı.
İftarda hızlı yemek yemeyin
Ramazan'da beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Güler, iftarda mutlaka yemek yerken araya Aralık konulması gerektiğine de dikkat çekti. Ramazan sofralarında protein ağırlıklı ı yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Güler, sahur yapmadan tutulan orucun uzun süreli açlık durumunda kas yıkımına neden olabileceğine de dikkat çekti.
Sahurda yapacağınız seçimler önemli
Genellikle çalışanların Ramazan'da uykuları bölünmemesi için sahur yapmadan oruç tuttuklarını belirten Güler, Bu yıl Ramazan'da oruç suresinin oldukça uzun olduğunu belirterek sahursuz oruç tutmamayı önerdi. Yaklaşık 15 saatlik bir açlığın kas yıkımına sebep olabileceğini söyleyen Güler, O nedenle sahurda da protein açısından zengin yiyeceklerin tercih edilmesinde fayda olduğunu dile getirdi. Sahurda protein ağırlıklı beslenmek gün içerisinde tokluğun da daha uzun sürmesini sağlayacak.
Daha az karbonhidrat tüketin
Diyetisyen Nur Seda Güler Ramazan sofralarında proteinden zengin Karbonhidratlar fakir yiyecekler tüketmenin daha önemli olduğunu söyledi. İftarda doğrudan yemek yemeye başlamak yerine bir hurma ve bir bardak su ile oruç açmanın ardından da bir kase çorba tüketmenin metabolizmanın daha sağlıklı çalışacağını dile getiren Güler, hızlı yemek yemekten kaçınmak gerektiğini vurguladı. Özellikle ana yemeklerde daha protein ağırlıklı beslenmek aynı zamanda yavaş yavaş çiğneyerek yemekleri tüketmek çok önemli. İftardan yatana kadar en az 1 ila 1,5 litre su tüketmek gerekiyor ve aynı şekilde sahurda da 1 litreyi tamamlamak şart. Böylece hem günlük su ihtiyacı karşılanabilir hem de daha dengeli bir beslenme alışkanlığı edinilebilir.