Çünkü utanan insan potansiyelini göstermekten kaçınır. Potansiyelini gösterdiği an, eleştirileceğini ya da yanlış bir harekette bulunarak aptal gibi gözükeceğini düşünür. Bu yüzden hep geri planda kalır. Kimse onun gerçekte kim olduğunu bilmez. Duvarlarının arkasına sığınarak hem kendisinin başkalarınca tanınmasına engel olur hem de hayatı bir nebze yaşayamadan ömrünü tüketir. Kısaca mütemadiyen utangaçlık içinde olan birey adeta yaşayan bir ölü gibidir. Fakat endişeye mahal yok. Ne kadar ilerlemiş olursa olsun utangaçlıktan kurtulmak mümkün. Gelin bu yazıda utangaçlıktan kurtulmanız için neler yapmanız gerektiğine bakalım.
1- Bilerek Hata Yapın!
Utangaç insanlar, hata yapmaktan korkarlar. Çünkü bir hata yaptıklarında sanki dünyanın sonu gelmiş gibi hissederler. Sürekli ‘’ben bu hatayı nasıl yaparım?’’ diye düşünerek kendilerine dünyayı dar ederler. Üzüntü, sinir, aşağılama derken yıprandıkça yıpranırlar. Yıprandıkça da içlerine siğerler. Ama hata yapmadan yaşamak mümkün değildir. Nitekim insan kusurlu bir canlıdır. Ne kadar yanlış yapmaktan kaçınırsa kaçınsın en sonunda yanlış yapma potansiyeli her zaman çok yüksektir. O zaman ne yapmalı? Madem hata yapmamak mümkün değil, hata yapıldığında hissedilen utangaçlık nasıl geçecek? İşte bunun çok basit bir yolu var. Bilerek hata yapmak! Eğer bilerek hata yaparsanız, zaten eleştirileceğinizi ve birilerinin sizi düzelteceğini bildiğiniz için bu duruma alışmaya başlayacaksınız. Alışmaya başladıkça da hata yapmak normal gelecek. Ve normal gelince… Evet, artık utanmayacaksınız.
Mesela lekeli bir üstle dışarı çıkın, cevabını bildiğiniz sorulara yanlış cevaplar verin, bazen sakarlıklar yapın. Hepsi kontrolünüz dahilinde olsun. Göreceksiniz insanlar kontrolünüz dahilinde olan bu hataları eleştirecek ve siz zamanla eleştiriye karşı duyarsızlaşmaya başlayacaksınız.
2- Neyden Utandığınızın Farkında Olun
Bu madde sizi biraz uğraştırabilir ama emeksiz yemek olmuyor nihayetinde değil mi? O halde başlayalım! Utangaç insanlar muhakkak kendilerinde bir şeyleri eksik görüyorlardır. Belki güzel/yakışıklı bulmuyorlardır kendilerini, belki yeterince zeki değillerdir, belki ekonomik durumlarından ya da etrafındaki insanlardan utanıyorlardır. Ama mutlaka diğer insanlardan daha eksik olduğunu düşündükleri bir özellikleri vardır. Düşünün bakalım, siz kendinizi hangi konuda yetersiz görüyorsunuz? Sizi utandıran içinize kapanmanıza neden olan o sorun ne? Sorunu tespit ettikten sonra üzerinde çalışmanız gerekiyor. Uğraştıracak kısım da tam olarak burada başlıyor.
Utanmanıza sebep olan özelliğinizi değiştirmeniz lazım. Belki dış görünüşünüz için çabalayarak, belki bir şekilde para kazanma yolları bularak, belki zekanızı geliştirmek adına adımlar atarak. Sorun her neyse gününüzün bir bölümünü ona çözümler bulmak için ayırmalısınız. Ama yok utanmanıza sebep olan durumu değiştirebileceğinize inanmıyorsanız, geriye yapacak tek bir şey kalıyor: kabul etmek. Kabul edin. Diğerlerinden daha güzel/yakışıklı, zeki veya zengin olmak zorunda değilsiniz. Hem durumu kabullenmeye başlarsınız sizi zayıf noktanızdan vurup utandırmaya çalışan kişiler, tepkisiz kaldığınızı ve sizi utandıramadıklarını görünce bir süre sonra yaptıkları şey yapmaktan vazgeçecekler.
3- Rol Yapın!
Ne yaparsanız yapın fayda etmedi mi? Hala utanıyor musunuz? O zaman rol yapmaya başlayın. Kleopatra’nın meşhur sözündeki gibi: ‘’Bütün insanlar korkar, krallar ve kraliçeler de onların tek farkı, onlar belli etmezler’’. Bu durum utangaçlık içinde geçerli. Kalbinizin utangaçlık hissetmesi mühim değil, eğer yüzünüzü kontrol edebilirseniz insanlar ne hissettiğinizi anlamayacaklardır. Kulağa zor geldiğini biliyorum. Ama 1-2 denemeden sonra o kadar zor olmadığını göreceksiniz. Belki başta rol bile yapamazsınız, rol yapmakta başarısız olduğunuzda yukarıdaki ilk madde için çalışıyormuş gibi düşünün. Sanki bilerek hata yapıyormuşsunuz gibi. Bir süre sonra oynadığınız rol gerçeğiniz haline gelecek ve yarattığınız kimliğe bürüneceksiniz. Rol yapmadan önce mimiklerinizi kontrol etmek için evde ayna karşısında denemeler yapabilirsiniz.