Nebati'nin Ekonomik Dönüşüm Zirvesi'nde yaptığı bir sunumdaki, "Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır" sözleri gündeme oturdu ve sosyal medyada adeta viral haline geldi.
Nebati Ne Dedi? Nebati Ne Anlatmaya Çalışıyor? Ne Anlattı? Neo Klasik, Epistemolojik, Heteredoks, Nöro Ekonomi Nedir? Ne Demektir?
Öncelikle ekonomistlerin bile aynı cümle içinde anlam veremediği kelimelerin ne demek olduğunu teker teker açıklayalım;
Neoklasik Ekonomi Ne Demektir?
Neoklasik Ekonomi değil ama Neoklasik İktisat diye birşey var. Bu da mal ve hizmetlerin üretim, tüketim ve değerlemesinin arz ve talep modeli tarafından yönlendirildiği şekilde gözlemlendiği bir iktisat yaklaşımıdır.
Epistemolojik Ne Demektir?
bilgiye ilişkin, bilgi kuramıyla, bilgi felsefesi ile ilgili olan demek. Epistemoloji ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalı olup Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları inceliyorlar.
Heteredoks Ne Demektir?
Heterodoks sözcüğü, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "öğreti, düşünce" anlamındaki doxa sözcüklerinden oluşuyor ve "ana akımdan sapmış olan" anlamına geliyor.
Nöro Ekonomi Nedir? Ne Demektir?
'Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temellerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanıyor. Yani Nöroekonomi, insan beyninin bilgiyi nasıl işlediğini ve ekonomik kararlar aldığını inceleyen bir disiplin tanımı aslında.
Şimdi bu bütün kelimelerin bir cümleye sıkıştırılarak uyumlu olması ayrı ne anlattığı daha doğrusu anlatabileceği ayrı tartışma konusu olmukşen ünlü komedyen Şahan Gökbakar'dan da aynı karmaşada bir cümle geldi
Gökbakar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Nebati'nin cümlesine ve kelimelerine anlam kattığı şeklinde yorumlanan, "Nebati'nin tercümesi" denilen bir gönderme de bulunarak şu ifadelere yer verdi:
"Konjonktürel bir perspektifte, varolan neoliyakatsiz ve postcahil personaların heterojen ve irrasyonel yaklaşım döngüsünün yol açtığı kümülatif neo abandone sıçılamasyon etkisiyle yarattığı endemik pejoratif yoksunluğu sofistike bir şekilde içselleştirdik."