EYT'den yararlanamayan emekli adayları, staj ve çıraklık mağduru oldukları gerekçesi ile bir süre daha yaş bekliyor. Bunun önüne geçilmesi için çağrıda bulunsalar da henüz bir düzenleme yapılmadı. Şimdi ise güncel emeklilik düzenlemesi Meclis'e iletildi.
Yeniden Refah Partisi'nin Ankara Milletvekili Melih Güner, sosyal medya üzerinden staj ve çıraklık sürelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlangıcı olarak kabul edilmesine yönelik bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunacaklarını duyurdu. Güner'in paylaşımında, “Staj ve Çıraklık sürelerinin SGK Başlangıcı sayılması için hazırladığımız kanun teklifini bugün Meclise sunuyoruz. Ayrıca, Kademeli Emeklilik ile ilgili teklifimizi de Cuma gününe kadar Meclise sunacağız. Umarım teklifimiz yasalaşır ve toplumsal beklentileri karşılar, bu süreçte katkı sağlamanın mutluluğunu yaşarız” ifadeleri yer aldı.
EYT'den Sonra Staj Mağdularına Çözüm Yolda
Bu gelişme, 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan ve staj veya çıraklık sürelerinde sigorta primi yatıran kişiler için önemli. Bu bireyler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından yararlanamadıkları için emeklilik hayalleri suya düşmüş durumdaydı. Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini üstlenen Vedat Bilgin, staj mağdurları konusunda, prim yatırılmadan emeklilik hakkının kazanılamayacağını ifade etmişti. Eğer staj ve çıraklık süreleri SGK başlangıcı olarak kabul edilirse, bu durum söz konusu bireylerin emeklilik için gerekli sigortalılık süresi ve prim gün sayısına katkıda bulunacak. Böylece, staj ve çıraklık süreleri emeklilik yaşını etkileyerek, bu kişilerin daha erken emekli olmalarını sağlayabilecek.