Son yılların en kurak kış aylarını yaşayan Türkiye’de, barajlarda su seviyeleri de beklenenin altında kaldı. Bazı bölgelerde tarım alanında sulama sınırları getirilirken, Hatay’da da üreticiler yaşanan bu kuraklığı ise ‘Tarımın Depremi’ olarak nitelendirdiler.
Özellikle buğday, arpa ve mercimek ekim döneminde yoğun bir kuraklıkla karşı karşıya kalan üreticiler, yağışsız havalardan dolayı da geç ekim yapmak zorunda kaldı. Buna göre Ekim, Kasım ve Aralık döneminde yaşanan yağış azlığı yüzünden bazı bölgelerde ise ürün ve tohum ekimi yapılmak zorlaştı. Yaşanan yağışsız günlerden dolayı da tarımsal kuraklık baş gösterdi.
Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan’ın haberine göre, başta Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere yaşanan kuraklık hemen hemen her ili etkiledi. Kar yağışlarının etkisiyle kısa süreli bir gelişim yaşansa da bu süre tarım alanları için yeterli olmadı. Özellikle Hatay’da bulunan üreticiler yaşanan bu kuraklığı da ‘Tarımın Depremi’ olarak tanımladıklarını aktardılar.
Deprem bölgelerinde yaşanan kuraklık için üreticiler ‘Tarımın Depremi’ ifadesini kullanıyor
Deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde de üreticiler kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da, yaraların sarılmaya çalışıldığı bu dönemde en büyük sorunlardan birinin de kuraklık olduğunu vurguladı. Mehmet Kaya, çiftçilerin mevcut ürünlerinin gelişimi ve yeni ürünlerin ekim hazırlığı için yağış beklediğinin de altını çizdi. Öte yandan Hatay’da büyük hasar alan ve ziraat odası yıkılan Hatay Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik de, arazilerin ve hayvanların varlığında büyük bir kayıp yaşamadıklarını ancak en büyük sorunlarının da yine Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya’nın dediği gibi kuraklık olduğunu dile getirdi. Ayrıca Çelik, Hatay’da barajların boşaldığına ve yer altı sularının da fay hatlarından dolayı zarar gördüğüne dikkat çekti.
Bununla beraber, kuraklık sebebiyle tarımsal sulamada önlemler alınırken bu kapsamda da Aydın ve Denizli Valiliği 2023 yılı için de sınırlı sulama imkanı verileceğini açıkladı. Özellikle Aydın’da bulunan ve önemli bir baraj olan Kemer’de su seviyesinin yüzde 27 civarında olduğu ve Çine Adnan Menderes Barajı’nda ise bu orandan daha da az bir oranda su kaldığı aktarıldı.
Bitkilerde gelişim geriliğine paralel olarak hem kalite hem de verim düşüklüğüne neden olduğu ifade edilirken, özellikle Mart sonu ve Nisan süresince düzenli yağacak yağışların da zararları bir miktar toparlanacağı belirtildi. Üreticiler, ürünlerinin ve bitkilerin gelişimi için de ilkbahar yağışlarının son derece önemli olduğunun da altını çizdi.