Erken emeklilikte yeni dönem başladı. 3600 sigorta primini yatıranlar emekli maaşını almak için harekete geçiyor. Peki SGK'nın emekli adaylarından beklentisi nedir? Detaylar haberimizde... 

Ankara'ya 500 Milyon Liralık Yatırım Yapılıyor Ankara'ya 500 Milyon Liralık Yatırım Yapılıyor

Malulen Emekli Nasıl Olunur?

 Malulen emeklilik isteyenlerin, hangi sigorta sistemine dahil olursa olsun, en az 10 yıllık bir çalışma geçmişine sahip olmaları gerekmektedir. 10 yıl boyunca toplamda 1800 gün prim ödemiş olmanız gerekmektedir. Çalışanın, işgücünün en az %60'ını kaybettiğini belirleyen resmi bir sağlık raporu olmalıdır. Bu kayıp, çalışmaya başlandıktan sonra meydana gelmelidir. İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle sağlık sorunu yaşayanlar, durumlarını belgelerle kanıtladıklarında malulen emeklilik için aday olabilirler. Uzman heyet tarafından kaybın oranı tespit edilir ve %60 ve üzeri kaybı olan bireyler, malulen emekli olabilirler. En az %40 oranında malullük raporu alanlar, diğer kriterleri de karşıladıklarında malulen emeklilik için yaş sınırı olmadan başvurabilirler.

Toplam Sigorta Primine Dikkat!

Malulen emekli olmak isteyenler için belirlenmiş bir yaş sınırı yoktur. Öncelikli olarak işgücünün en az %60'ını kaybetmiş olmaları, 10 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış olmaları ve toplamda 1800 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Prim borcu da olmamalıdır. Malulen emeklilik başvurusu sürecinde, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastaneler tarafından bir heyet incelemesi gerçekleştirilir. Bu inceleme sonucunda uygun görülen kişilere malulen emeklilik hakkı verilir.

Kimler Malulen Emekli Olabilir?

5510 numaralı kanun kapsamında; 4A, 4B ve 4C sigortalılık durumlarına göre, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak alınan raporlarla işgücünün en az %60'ını kaybettiği tespit edilenler malulen emekli olabilirler.

Malulen emekli olabilmek için bazı kabul edilen sağlık problemleri arasında şunlar yer alır: kanser, MS hastalığı, akciğer ve kalp nakli, şizofreni, Parkinson hastalığı, AIDS, demans, solunum yolu rahatsızlıkları, beyin tümörü, epilepsi, anemi, şeker hastalığı, karaciğer problemleri, görme sorunları, kalp yetmezliği, tüberküloz ve böbrek nakli gibi durumlar.

Editör: Ali Kutlu