"İntibak kanunu Türkiye Büyük Mille Meclisi sıralarından geçecek mi?" peki intibak ne demektir? Türk dil kurumu sözlüğüne baktığımızda intibak kelimesinin açıklaması şu şekilde görünüyor; intibak, bir durum, ortam ya da çevreye uyum sağlanması ve bu duruma alışılması. Buradan yola çıkacak olursak, intibak kanunu için emeklileri ilgilendiren kısım 2000 yılını göstermekte. 2000 yılı milenyum geçiş senesinden önce emekli olan bir vatandaş ile bu tarihten sonra emekli olan bir vatandaşın aldıkları maaşlar, aynı çalışma süreleri olmasına rağmen farklılık göstermekte. Bu adaletsiz durumun önüne geçebilmek için de bir kanun tasarısının hazırlandığı ve meclise geleceği biliniyor. Haberimizin ilerleyen bölümünde detayları bulabilirsiniz.
Hazırlanmakta olan kanun ile 2000 yılı öncesi ve sonrası emekliler için eşit emeklilik, eşit katkı payı ve ücret artışlarının sağlanması hedeflenmektedir. Akıllarda kalan soru; “Uyum Yasası görüşmeleri ne zaman yapılacak ve sonuç oylaması onaylanacak mı? Kanunun yasalaşması ve yürürlüğe girmesiyle birlikte 2000 yılı öncesi ve sonrası emekli maaşı eşitliği, katkı payı eşitlemesi ve ücret artışları söz konusu. Ocak ayında zam alan emekliler şimdi temmuz ayı içinde dört gözle zam bekliyor. 2000 senesinden sonra emekli olanların en az beklentisi olan 1200 TL-1300 TL artış olması yönünde.
Emeklilikte yaşa takılma durumunda olan emekliler için bir düzenleme yapılacağı açıklandıktan sonra, şimdi uyum yasası ne olacak soruları kafalarda. Çıkacak olan yasa ile prim günü aynı olan kişilerin aynı maaşı almasının önü açılacak ve prim eşitlenmesi gerçekleşmiş olacak. 2023 temmuz ayı için geçerli olması beklenen yasanın mecliste görüşülerek onay aşamasına gelmemiş dahi olmaması, maaş dengesi bekleyen emeklileri üzüyor.
Daha önce 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı uyum yasası ile mağduriyetin giderilmesi amaçlanmıştı. 2000 yılı öncesindeki emeklilerin maaşlarını 2000 yılı sonrası emeklilere yaklaştırmak için 150-400 TL civarlarında bir iyileştirme o tarihlerde yapılmıştı. Aylıkların bağlanma oranları sebebi ile bu sefer ters yönde bir etkileşme oldu ve 2000 öncesi emeklilerin maaşları daha yüksek kalmaya başladı. Makasın gittikçe açıldığı da gözlemleniyor.
Burada Oluşan Adaletsizliğin Sebebi Nedir?
Emekli olan kişilerin maaşlarını diğer emekli olan kişilere kıyasla, aynı hizmet yılı çalışılmış olması, aynı prim gün sayısı ödeme yapılmış olmasına rağmen, 2000 öncesi ve sonrası şeklinde bir ayrım ile yüksek maaş alınması durumudur.
Eğer sizin emekli olduğunuz ve maaş almaya başladığınız tarih 2000 yılı sonrası ise siz daha düşük maaş almaktasınız. Ancak ödenilen prim gün sayısı aynı, hizmet edilen yıl sayısı aynı, ama aylık bağlama oranlarının getirmiş olduğu sıkıntıdan dolayı ters orantılı bir şekilde açılma söz konusu.” Ekonomik istikrarın sağlanması sonucunda vatandaşların beklentisi kendi yararlarına programların yapılması ve kararların alınması yönündedir.
Uyum Yasası Detayları Neler Olacaktır?
Uyum yasası ile değişecek olan konular ile dış borçlanma ve emekli maaşlarının dengesi ile ödemesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Kolay bir şekilde anlatılması gerekir ise, uyum değişikliği ile emekli maaşlarının dengeye oturması ve başka emeklilere kıyas edildiğinde eşit seviyeye getirilmesi planlanmaktadır. Başkası ile aynı süre yıl ve prim gün ödeme sayısına sahipseniz aynı maaş bareminde maaş alınması sağlanacaktır.
BağKur emeklilerinin 9bin güne erişmesi, Sosyal Sigortalar Kurumu emeklilerinin 7bin günlük prim sağlaması gerekmektedir. Burada yaşanan adaletsizliğin önlenebilmesi için primlerin eşit sayılması şeklinde talep olmaktadır. Bu konu hakkında çalışmalar sürdürülmektedir.