Doğum izin yardımları, devletin sunduğu destek ödemelerinden biridir. Çalışan anneler açıklamaların ardından SGK'dan doğum izni adı altında maaş alıyor. 90 günlük sigortalı olan herkes, önceki 12 aylık döneme göre destek ödemesine hak kazanmış olacak. Destek ödemeleri, 1 Ocak 2023'te asgari ücrete zam gelmesiyle net bir şekilde artış gösterdi. Böylece tavan ve taban ödeme tutarları da belirlendi.
SGK bu kişilere 37.300 TL'lik toplu ödeme yapacak. Kimlik kartlarıyla paralarını anında alabilecekler. Süre 90 gün olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlarına sayısız yardım ve destek sağlamaktadır. Yeni anneler için izin yardımı da bu ödemelerden biridir. Doğum iznine ayrılan çalışan annelere devlet tarafından toplam 112 gün ödeme yapılıyor. Asgari ücretin 8 bin 506 TL'ye çıkarılması sonucu yeni ödeme tutarları arttı.
SGK, doğum yapmış annelere önemli doğum öncesi ve sonrası yardım sunar. Fakat yardım yine de birkaç gereksinime tabidir. Sigorta devam ediyorsa kadın çalışanlar bu ödemeden yararlanabilir. Doğum izni ödeneği olarak sağlanan bu destek ödemesi için geçen yılın sigortası değerlendirildiğinde 90 gün prim olması gerekmektedir. Doğum izni ödeneğinde 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren değişikliğe gidildi. Asgari ücret artışının ardından en düşük doğum izni ödeneği de belirlendi.
Örnek Hesaplama Nasıl Yapılır?
2023'ten itibaren geçerli olan asgari ücret 8.506 TL olacak. Brüt ücret ise 10.008 TL. Brüt maaş bir tam yıl sigortalı olarak hesaplandığında sonuç 120.096 TL'dir.
· Brüt aylık maaş: 10.008 TL
· Günlük brüt ücret: 10.008 TL bölü 30 eşittir 333,60 TL
· 16 haftalık (112 günlük) rapor parası: 333,60X 112=37.363,2 TL
· Anneye ödenecek tutar: 24,57 TL
Bu para kadının açtığı hesaba yatırılır. Doğum izninin bitiminden sonra kararlaştırılan ücret tahsil edilebilir. Bu fonlardan, doğumdan önceki yılda en az 90 günlük kısa vadeli sigorta primi yatırmış olan kadınlar yararlanabilir. Doğum izni başlamadan önce görevinden ayrılan personele bu ödeme yapılamaz. Kadının doğum izni süresince iş yerindeki sigortası devam etmelidir.
Doğum Yardımları da Mevcut
İlk çocuk için bir defaya mahsus 300 TL Doğum Yardımı ödemesi yapılır; ikinci çocuk için 400 TL; üçüncü ve sonraki çocuklara ise 600 TL yardım yapılmaktadır. Sonuç olarak aileler üç çocuk için 1.300 TL'ye kadar yardım alabiliyor. Başvurular sosyal hizmet merkezlerine veya aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerine yapılır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından istihdam edilen personel, statüsü ne olursa olsun çalıştığı kuruma başvurur.
SGK Duyuru Yapmayı İhmal Etmedi
6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ı vuran iki yıkıcı deprem, 13 günden uzun süredir hissediliyor. Bu süre zarfında on binlerce insan ölü bulundu ve çok daha fazlası yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu, depremzedeler için ödeme hizmetlerinden dul ve yetim aylığını da devreye aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, sigortalı anne ve babasını veya eşini kaybeden tüm vatandaşlar 1 Mart'tan itibaren maaş almaya başlayacak. Maaş ödemesi başvuruları işleme alınırken, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, prosedür ve ödeme hizmeti ile ilgili tüm bilgileri verdi.
Erdursun, dul ve yetim aylığı alma şartlarıyla ilgili olarak, depremde anne ve babasını veya eşini kaybedenlerin maaş alma hakkının olduğunu belirterek, "Ücret alabilmek için prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin bilinmesi gerekiyor. Ölen kişi için SSK primi 900 gün, Bağ-kur primi 1.800 gün olmalıdır. Ölen kişinin eşi ve çocukları, prim şartının yerine getirilmesi halinde ödeme alabilirler” dedi.