Genel sağlığınızı korumak, kilo vermek, daha enerjik olmak için daha sağlıklı bir beslenme biçimini mi hayal ediyorsunuz. O halde sağlıklı beslenme yolculuğuna hazır olun. Peki sağlıklı beslenmeye nereden ve nasıl başlayacaksınız. İşte hem sağlıklı hem de enerjik kalmak isteyenlere sağlıklı beslenme için 6 önemli ipucu…

saglikli-beslenme-icin-6-onemli-ipucu-5

Gün boyunca daha küçük öğünler yiyin

Güne hızlı başlamak için protein, sağlıklı yağ ve lif içeren sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlayın. Birçok çalışma, kahvaltı yemeyi daha iyi hafıza ve konsantrasyonla ve kalp hastalığı, obezite ve diyabet riskini azaltıyor.

İşlenmemiş bitki bazlı besinler tüketin

Meyve, sebze, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi işlenmemiş bitki bazlı yiyecekleri yiyin. Bu, diyetinize bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olan, kolesterol seviyelerini düşüren, kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olan ve sağlıklı bir kilo elde etmeye yardımcı olan lif ekleyecektir. Ayrıca inflamasyon düzeylerini düşürebilir.

saglikli-beslenme-icin-6-onemli-ipucu-4

İşlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın

Tatlılar, yüksek oranda rafine tahıllarla yapılan yiyecekler (beyaz ekmek ve beyaz pirinç) ve şekerli içecekler kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. Yüksek kan şekeri diyabet, obezite ve kalp hastalıklarının gelişmesine yol açabilir.

Renkli bir diyet belirleyin

Daha fazla meyve ve sebze ekleyerek diyetinizin rengini artırın. Günlük en az beş porsiyon meyve ve sebze hedefi ile tabak sebzelerinizin en az yarısını yapmaya çalışın. Yeni yiyecekler denemekten korkmayın. Sevmek için yeni bir şey keşfedebilirsiniz!

saglikli-beslenme-icin-6-onemli-ipucu-3

Yağsız et tüketin

Kırmızı etin yağsız kesimlerini seçin, derisiz kümes hayvanları yiyin ve diyetinize daha fazla balık ekleyin. Porsiyonları sınırlayın ve sebzelerin tabağınızın yıldızı olmasına izin verin. Haftada en az bir kez etsiz bir yemek yemeyi düşünün.

saglikli-beslenme-icin-6-onemli-ipucu-2

Erkek Koşu Ayakkabısı: Konforun Anahtarı Erkek Koşu Ayakkabısı: Konforun Anahtarı

Evde kendi yemeklerinizi hazırlayın

Bu, bileşenleri kontrol etmenize ve sodyum ve işlenmiş gıda alımını azaltmanıza olanak tanır. Ayrıca kendinize daha küçük porsiyonlar sunabilir ve yemek artıklarını ertesi gün öğle yemeği için saklayarak paradan da tasarruf edebilirsiniz!

Sağlıklı beslenme yolculuğunuza başlarken şunu unutmayın: Yiyecekleri kısıtlamak iyi niyetlerin geri tepmesine neden olabilir. Mükemmel olmanıza ve keyif aldığınız tüm yiyecekleri ortadan kaldırmanıza gerek yok. Zamanla küçük değişiklikler yapın. Sağlıklı bir yaşam tarzı hem bedeninizi hem de ruhunuzu beslemeyi içerir!