Kendinizi tüm gün kaşınan, kaşınan bir kafa derisiyle hayal edin. Rahatsız edici ve utanç verici değil mi? Endişelenmeyin, kaşıntılı saç derisini tedavi etmeye yardımcı olan birçok doğal çözüm var. Bu çözümler saç derinizin ve dolayısıyla saçınızın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olurlar. Bu yazıda, evde doğal olarak saç derinizdeki kaşıntıyı azaltmanın kolay ve etkili yollarını anlatacağız.
Elma Sirkesi
¼ bardak elma sirkesini 1 bardak suda seyreltin. Bu karışımı kafa derisine uygulayın. 10 dakika bekletin ve durulayın. En iyi sonuçlar için bunu haftada iki kez yapabilirsiniz.
Anekdot niteliğindeki kanıtlar, bu karışımın kaşıntılı bir kafa derisini ve iltihabı hafiflettiğini öne sürüyor. ACV antifungal aktiviteye sahiptir. Kaşıntılı bir saç derisine neden olabilecek kafa derisi birikimini ve kepekleri azaltmaya yardımcı olabilir. Sirkenin bir miktar antifungal aktivite sergilediği bulunmuştur.
Organik Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağını ısıtın ve saç derinize hafifçe masaj yapın. 20-30 dakika veya gece boyunca açık bırakabilirsiniz. Şampuanlamadan önce haftada bir kez bunu deneyin.
Hindistan cevizi yağı iyi bir nemlendiricidir ve kaşıntılı saç derisini yatıştırdığı düşünülmektedir. Ayrıca antibakteriyel ve yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Bit istilasını da tedavi etmek için etkili bir çaredir.
Çay Ağacı Yağı
5-10 damla yağı doğrudan kafa derisine uygulayın. Birkaç dakika masaj yapın. Gece boyunca saç derinizde çalışmasına izin verin. Sabahları saçınızı durulayın. Bunu haftada iki veya üç kez tekrarlayın.
Çay ağacı yağı bitleri öldürebilir ve kaşıntılı saç derisini yatıştırabilir. Ayrıca saç derisini nemlendirir ve besler ve kuruluğu giderir. Antibakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahip terpenler içerir. Bunlar kafa derisi enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Kabartma tozu
Kabartma tozu (2-3 yemek kaşığı) ve su ile bir macun yapın. Bu macunu kafa derisine uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekletin. Durulmak. Her iki haftada bir tekrarlayın.
Kabartma tozu antibakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir . Saç derisinde enfeksiyona, kaşıntıya ve saç dökülmesine neden olan zararlı mikropları öldürür.
Aloe Vera
Aloe vera yaprağındaki jeli çıkarın ve doğrudan kafa derisine uygulayın. Aloe vera bitkisine erişiminiz yoksa mağazadan satın aldığınız jeli kullanabilirsiniz. 15 ila 20 dakika bekletin. Jelin kolayca yıkanmasını sağlamak için ılık suyla durulayın. Bunu haftada bir veya iki kez yapın.
Aloe vera jeli, kaşıntılı saç derisini yatıştıran doğal bir nemlendiricidir. Antimikrobiyal ve yatıştırıcı özellikleri ayrıca kepek ve kaşıntılı saç derisinin tedavisine yardımcı olur.
Limon Suyu
Yarım bardak suda 2-3 yemek kaşığı limon suyunu seyreltin. Bu karışımı bir pamuk yardımıyla tüm saç derinize uygulayın. 5 ila 10 dakika bekletin ve ardından su ile durulayın. Bunu haftada bir deneyebilirsiniz. Düzenli limon suyunun saçı açabileceğini veya beyazlatabileceğini unutmayın.
Limon suyu asitliği ve fitokimyasalları sayesinde doğal bir antimikrobiyaldir. Bu fitokimyasalların kafa derisi üzerinde bir anti-inflamatuar etkisi olabilir.
Nane Yağı
Nane yağını hindistancevizi veya jojoba yağı ile seyreltin ve saç derinize masaj yapın. 30-40 dakika sonra yıkayın. Bunu haftada bir veya iki kez deneyebilirsiniz.
Nane yağı güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Geleneksel olarak kaşıntılı bir saç derisini yatıştırmak için soğutma etkisi için kullanılır.
Zeytinyağı
Zeytinyağını ısıtın ve saç derisine ve saça masaj yapın. Gece boyunca bırakın. Sabahları her zamanki gibi saçınızı durulayın. Sağlıklı bir saç derisi ve saç için bunu haftada iki kez yapın.
Zeytinyağı, anti-inflamatuar ve cilt koruyucu özelliklere sahip oleocanthal ve oleuropein içerir. Bu bileşikler kafa derisi iltihabını iyileştirebilir ve kaşıntıyı hafifletebilir.
Argan Yağı
Argan yağını kafa derisine uygulayın ve birkaç dakika hafifçe masaj yapın. Gece boyunca bırakın. Sabahları saçınızı durulayabilirsiniz. Argan yağı haftada en az bir kez kullanın.
Argan yağının besleyici ve nemlendirici özellikleri onu saç bakım uzmanlarının favorisi haline getirmiştir. Sedef hastalığının tedavisinde de kullanılır.
Soğan Suyu
Bir adet küçük soğanı soyup rendeleyin. Suyu sıkın ve bir pamuk topuyla kafa derisine iyice uygulayın. 20 ila 30 dakika bekletin. Şampuanla her zamanki gibi durulayın. Her hafta bir kez tekrarlayın.
Soğanların antimikrobiyal özellikleri, kafa derisini enfeksiyondan uzak tutabilir. Soğanın antioksidanları, herhangi bir kafa derisi iltihabını azaltabilir ve sağlıklı tutabilir.
Not: Soğan suyu doğrudan uygulandığında bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle, saç derinizde kullanmadan önce bir yama testi yapın.
Okaliptüs, Limon Otu ve Lavanta Yağları
Okaliptüs, limon otu, lavanta ve hindistancevizi yağlarından birer yemek kaşığı karıştırın ve bu karışımı etkilenen bölgelere sürün. Saçınızı yıkamadan önce bir saat bekleyin. Bunu haftada bir veya iki kez uygulayın. Yağların kombinasyonu, saç derinizi ve saç köklerinizi rahatlatır ve yatıştırır.
Lavanta yağı bitleri öldürebilir. Okaliptüs yağı, kaşıntılı bir kafa derisinin ana nedenlerinden biri olan kepek de dahil olmak üzere birçok mantar ve mantar enfeksiyonuna karşı etkili olabilir ( 19 ). Limon otu kepek önleyici özelliklere sahiptir.
Neem Yağı
2 yemek kaşığı hindistancevizi yağına 6-8 damla neem yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı kafa derisine uygulayın ve 15 dakika bekletin. Saçları hafif bir şampuanla durulayın. Kaşıntılı bir saç derisinden çabucak kurtulmak için bunu haftada iki veya üç kez tekrarlayabilirsiniz.
Neem ve özlerinin antimikrobiyal özellikleri yüzyıllardır kullanılmaktadır. Neem yağı, kaşıntıya neden olan enfeksiyonu temizleyerek işe yarayabilir.
Jojoba Yağı
Yağı saç derisine ve saça masaj yapın. Gece boyunca bırakın. Sabahları hafif bir şampuanla durulayın. Jojoba yağını haftada iki kez uygulayın.
Geleneksel olarak jojoba yağı, kuru, kaşıntılı cildi rahatlatmak için nemlendirici özellikleri için kullanılmıştır. Saç derisini nemlendirdiği ve böylece kaşıntıyı azalttığına inanılmaktadır.