Varlık Fonu’na devredilmesi ile çok sayıda skandala karışan PTT, bu defa da bir şirketi kurulduktan sadece 45 gün sonra zengin etti.
100 bin TL sermaye ile kurulan Victor Orbis isimli PR şirketi ile PTT'den 33 milyon 885 bin TL’lik sözleşmeyi kaptı.
AKP iktidarı döneminde, kurulduktan hemen sonra ballı sözleşmelerle zengin edilen şirketlere bir yenisi daha eklendi. Tanıtım ve reklam işlerini yapan bir şirket, daha kuruluş sözleşmesinin mürekkebi kurumadan PTT aracılığıyla milyonları kasasına koydu bile.
ŞANSLI ŞİRKET TABİ Kİ SARAYDAN DA İŞ ALDI, DİĞER BİRÇOK KAMU KURULUŞUNDAN DA !
Victor Orbis (Dünyayı fetheden) isimli şirket, bununla da kalmadı tabi ki Saray’dan da iş aldı.
Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildikten sonra kayıp altın başta olmak üzere birçok skandala imza atan, hayali evrak vurgunu bile yaşayan ve üst üste zarar açıklayan PTT’nin kasasından çıkan milyonlar, yine TBMM’nin gündeme geldi.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda PTT’ye ilişkin Sayıştay Denetim Raporları görüşülürken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, kurumun ve bağlı işletmelerinin bazı tanıtım filmlerini hazırlayan son dönem şanslılarından olan şirketi açıkladı.
Yaptığı araştırmaya göre, PTT’nin henüz 45 günlük bir şirketle sermayesinin 300 katından daha fazla bir tutarda sözleşme imzaladığını açıklayan Yavuzyılmaz, PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’den de konuya açıklık getirmesini istedi.
CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, 100 bin TL sermaye ile 13 Mart 2020’da kurulan Victor Orbis isimli şirket ile PTT’nin yaklaşık bir buçuk ay sonra 33 milyon 885 bin TL’lik anlaşma imzaladığını açıklarken şunları söyledi;
“Merak ediyorum, ülkemizin sıradan bir genci böyle bir işi PTT’den alabilir mi? 100 bin TL sermaye koyup şirket kuracak, siz ona bir buçuk ay sonra 33 milyon 885 bin 600 bin lira artı KDV’lik böyle bir iş vereceksiniz. Gerçekten çok acı, belgeleri de var, olmaz böyle bir şey.”
CHP’li Yavuzyılmaz, PTT Genel Müdürü Gülten’e ise konuyla ilgili, “Victor Orbis reklam işinin süreciyle ilgili 33 milyon lirayı aşan bir sözleşme imzalanıyor. Bununla ilgili takibiniz nedir?” diye sordu.
Victor Orbis isimli PR şirketinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şirket, PTT’den sonra ayrıca Cumhurbaşkanlığı ile de sözleşme imzaladı. Victor Orbis şirketine Saray’dan, "Malazgirt Zaferi Anma Etkinlikleri Kamu Spotları" işi de verildi.
Şanslı şirket ayrıca, Halk Yatırım, TEKFEN, Beyoğlu Belediyesi, Terakki Vakfı Okulları ile de çeşitli sözleşmeler imzalarken PTT ve iştiraklerini konu alan çok sayıda tanıtım videosu da hazırladı.
ZARAR KATLANARAK ARTARKEN ORTAYA ÇIKAN UZULSÜZLÜKLERDE BİLE ŞİRKETLERE ÖDEME YAPILIYOR!
2018’de TVF’ye devredilen PTT, o tarihten bu yana tartışmalı işlemlere ve yüz milyonlarca TL’lik zarara imza attı ve TVF’ye devrinden önce öz sermayesi 2,7 milyar TL olan PTT’de 2019 ve 2020’deki zarar toplamda 1 milyar 959 milyon TL’ye ulaştı.
Sayıştay raporlarına göre PTT, 2019 yılında 1 milyar 218 milyon TL, 2020 yılında ise 741 milyon TL zarar ederken şirketin öz sermayesi de yüzde 71,6 oranında azalarak 774 milyon liraya kadar düştü.
2017’de PTT, OHAL KHK’si ile yapım işleri hariç olmak üzere Kamu İhale Kanunu, Taşıt Kanunu ve Harcırah Kanunu’ndan muaf hale getirildi ve bu süreçten sonra kurumun çok sayıda usulsüz işleme bulaştığını tespit eden Sayıştay, raporlarında bu işleri tek tek sıraladı.
PTT’de bir diğer vurgun da dijital kopyalama işinde yaşanmıştı. Sayıştay Raporu’na göre, PTT 2018’de dijital dönüşüm için iştirak şirketi ile sözleşme imzaladı ve beş yıl boyunca yıllık 300 milyon adet evrakın işleme alınacağını taahhüt etti ancak şirket ise işi ikiye bölerek bir hafta sonra bir şirketle, bir ay sonra ise ikinci şirketle sözleşme yaparak işi devretti.
Şaka gibi olayda, iki sözleşme kapsamında da şirketlere beş yıl boyunca asgari 400 milyon adet olmak üzere toplam 2 milyar adet evrakın işleme alınacağı sözü verildi ve denetimler ile açığa çıkarılan bu usulsüzlüğün ardından sözleşmeler iptal edilse de şirketlere 222 milyon TL tazminat ödendi.