Pirinç suyunun, cildiniz ve saç bakımı rutinleriniz de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda birçok faydası vardır. Örneğin, doğal toniklerde ve maskelerde kullanılır. Özellikle doğal gübre olarak kullanıldığında, çiçeklerinize ve bitkilerinizde de bir hayli faydalı olacağını bilmiyor olabilirsiniz. Hem iç mekanda hem de bahçede veya balkonda bulunan bitkilerinizin sağlığına ve doğru gelişimine fayda sağlayabilir.
Pirinç suyunun bitkiler için faydaları
Pirinç, besin açısından zengin bir tahıldır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve çinko, tahıllarının her birinde bulunan minerallerden sadece birkaçıdır. Yüksek nişasta içeriğine sahiptir. Bu, pirinci yüksek enerjili bir gıda yapan bir karbonhidrattır. Pirinç suyunu bitkilerimizde kullanmak üzere hazırlarken, tüm bu sağlıklı besinler bitkiye ve onun substratına geçebilir. Pirinç suyunu bitkilerde kullanarak önemli faydalar sağlamanın basit bir yolunu sağlayabiliriz.
Bitkileri pirinç suyuyla sulamanın başlıca faydaları şunlardır:
Ekstra beslenme: Zengin bileşimi, pirinç suyunu bitkilerinizin sağlığı için bir müttefik yapar. İçerdiği değerli minerallerin çoğu, ıslatma veya pişirme suyunda kalır. Bu suyu sulamada kullandığımızda bitki doğrudan kökleri aracılığıyla emebilir. Hala büyümekte olan veya herhangi bir nedenle zayıflamış bitkilerde, pirinç suyu güçlü bir canlandırıcı olabilir ve kimyasal gübrelere en iyi alternatiftir. Bir bahçeniz varsa, sebzeleriniz için güçlü bir ekstra enerji kaynağı olarak da çalışacaktır.
Fotosentezi destekler: Pirinç suyunda çözünen nişasta, bitkiye fotosentez süreci de dahil olmak üzere tüm hayati fonksiyonlarının doğru gelişimini destekleyen ekstra enerji sağlar. Bu, güneş ışığı saatlerinin azaldığı kış aylarında dikkate alınması gereken bir şeydir.
Alt tabakayı iyileştirir ve zararlıların ortaya çıkmasını önler: Nişasta şekerlerinin toprakta bulunması sadece bitkilerin beslendiği alt tabakayı beslemekle kalmaz, aynı zamanda faydalı bakterilerin ortaya çıkmasını da teşvik eder. Bu bakteriler organik kalıntıların ayrışmasına katkıda bulunur ve ayrıca bitkinin sağlığını etkileyebilecek patojenik mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olur. Bunlar parazitleri ve zararlıları içerir.
Daha pürüzsüz ve parlak yapraklar: Yapraklara püskürtülen pirinç suyu, besinlerin doğrudan üzerlerinde birikmesine neden olarak daha parlak ve güzel görünmelerini sağlar.
Bitkiler için pirinç suyu nasıl hazırlanır?
Birkaç doğal ve ev yapımı gübrenin hazırlanması pirinç suyu kadar basittir. Pirinç suyunu bitkiler için iki şekilde hazırlayabilirsiniz:
Bitkiler için kolay pirinç suyu
İlk adım, herhangi bir zararlı madde eklemeden bitkileriniz için faydalı bir pirinç suyu yapmaktır, yapışmış olabilecek kir, kirlilik veya kimyasal ürün parçacıklarını gidermek için taneleri yıkamaktır.
Pirinci ( yaklaşık bir fincan ) bir kevgir içine koyun ve musluğun altında birkaç saniye soğuk suyla yıkayın.
Yıkandıktan sonra pirinci bir kase suya koyun (bir bardak pirince üç veya dört soğuk su).
Nişasta dahil besinlerin suda çözülmesi için yaklaşık 5 dakika bekleyin. Bu süreci desteklemek için zaman zaman karıştırın.
Pirinci tekrar süzün ama bu sefer pirinç suyunu uygun bir kapta toplayın ki kullanabilesiniz. Maksimum etki için gece boyunca bırakabilirsiniz.
Bitkiler için pirinç suyu kaynatın
Diğer bir seçenek ise pirinç yıkandıktan sonra bol suda kaynatılmasıdır. Daha önce belirttiğimiz gibi bir miktar hazırlayın veya biraz daha su ekleyin. Bazıları diğerlerinden daha emici olduğu için ne kadar pirinç türüne bağlı olacaktır.
Tencereyi veya tencereyi ocağa koyun ve kaynamasını bekleyin.
Bir süre kaynatıldığını ve suyun tipik pirinç rengini aldığını gördüğünüzde, bu, besin maddelerinin suya geçtiği anlamına gelir. Suyu ayrı bir kapta tutarak, ısıyı kapatabilir ve pirinci süzebilirsiniz.
Bu durumda, pirince (veya başka herhangi bir bileşene) tuz eklememeniz ve suyu bitkileriniz için kullanmadan önce tamamen soğumasını beklemeniz gerektiğini unutmayın.
Bitkiler için pirinç suyu nasıl kullanılır?
Pirinç suyunu bitkilerde kullanmak için şu ipuçlarını izleyin:
Bitkilerinizi her suladığınızda suya gübre eklemediğiniz gibi, pirinç suyunu da kötüye kullanmanız önerilmez. Daima her bitkinin su ihtiyacını hesaba katın. İdeal olan, sulama için her 15 günde bir veya ayda bir pirinç suyu eklemektir.
Her zaman sade suda 1:2 oranında (yarısı su ve yarısı pirinç suyu) seyreltilmesi tercih edilir.
Sulama sırasında karışımı doğrudan bitkiyi çevreleyen alt tabakaya dökebilirsiniz. Bu tip sulamayı kabul eden bitkiler olduğu sürece yapraklara buharlaştırıcı kullanarak da uygulayabilirsiniz. Bir başka olasılık da karışımı, daldırma sulama adı verilen tencerenin altındaki bir tabağa koyarak bitkinin ihtiyacı olanı yavaş yavaş emmesidir.