Hindistan'da yaşayan 61 yaşındaki bir mantar toplayıcısı, öldürücü bir mantar hastalığına yakalandı. Yapılan tetkikler sonucu nefes borusunda apse bulunduğu ortaya çıkan hastanın örnekleri test edildiğinde, 'chondrostereum purpureum' adı verilen ve mantar kaynaklı bir sendromu olduğu teşhis edildi. Bu mantarın bitkilerde gümüş yaprak hastalığına sebep olduğu belirlendi.

Antalya'da Sinema Heyecanı: Sinema Tırı 18 İlçeye Geliyor! Antalya'da Sinema Heyecanı: Sinema Tırı 18 İlçeye Geliyor!

Hastalık, hava yoluyla yayılan sporlarla ürediği için insanlar da dahil olmak üzere birçok canlıya bulaşabilmektedir.  Hastalık adından da anlaşılacağı gibi bitkileri yavaşça öldürmeden önce yapraklarını metalik bir renge dönüştürmektedir.

Hastalığa yakalanan Hindistanlı mantar toplayıcısı, uzun süredir çürüyen materyallerle, küflerle ve mantarlarla işi nedeniyle temas eden biri olarak hastalığa maruz kalmış olabileceği düşünülüyor.  Bu olay, insanlarda da öldürücü olabilen bu tür hastalıklara karşı daha fazla farkındalık yaratmaya başladı.

Bilim Dünyasında Şaşkınlık Yarattı

Medical Mycology Case Reports isimli bilim dergisinde yayınlanan makaleye göre, hastanın inatçı öksürük, ses kısıklığı ve yorgunluk şikayetleriyle hastaneye başvurduğu belirtiliyor. Enfeksiyona yakalanma konusunda kendisini tehlike altında kılacak herhangi bir rahatsızlığı olmadığı ifade edilen hastanın yutkunma zorluğu ve boğaz ağrısı şikayetleri de gözlemlendi.

İki ay boyunca mantar ilacı verilen hastanın enfeksiyonu tamamen geçmesi ise iki yıl sürdü.

Hindistan’da Birçok Mantar Hastalıkları Yayılıyor

Hindistan'da son zamanlarda mantar hastalıklarına bağlı ölümler artış gösteriyor. Özellikle COVID-19 pandemisi sırasında kullanılan steroidlerin bağışıklık sistemini baskılayarak mantar enfeksiyonlarının yayılmasına neden olduğu düşünülüyor. Hindistan Sağlık Bakanlığı, özellikle mukormikoz adı verilen nadir bir mantar enfeksiyonunun artış gösterdiğini ve ülke genelinde binlerce kişinin bu hastalığa yakalandığını açıkladı.

Mukormikoz, özellikle COVID-19 hastalarında görülen bir enfeksiyon türü olmakla birlikte, özellikle diyabet hastaları ve immün yetmezlik yaşayan kişilerde daha sık görülür.

Bu enfeksiyon, yüz, burun, gözler ve beyin gibi organlara zarar vererek ölüme neden olabilir.

Hindistan'da mukormikoz vakalarının artış göstermesi nedeniyle birçok eyalet, bu ölümcül enfeksiyonla mücadele için ilaç ve ekipmanların tedarikini artırdı. Ancak, ülkede ilaç kıtlığı ve yetersiz sağlık altyapısı sorunları nedeniyle hastaların tedaviye erişiminde zorluklar yaşandığı bildiriliyor.