2007 yılında çıkarılan 21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu görevlilerine aylık maaşlarının yatırıldığı bankalar tarafından promosyon ödemesi yapılmasının önü açılmış “Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır” ifadesiyle paranın tamamının çalışanın hakkı olduğu açık ve net bir şekilde vurgulanmıştı ki yapılan farklı uygulamalar ekonomik şartların da ağırlaşması ile göze batmaya başlar oldu.
Son yaşanılan ekonomi politikaları ile karlılık oranı zirve yapan bankacılık sektörünün rakamları yükselmiş ve maaş promosyonları da geçim savaşı veren vatandaşlar ile gündem olmuştu.
Bu gündem ile merak konusu olan, kamu kurumlarının bankalar ile yapmış oldukları protokoller de ifşa olmuştu ki buna göre bin kişilik, üç bin kişilik kamu kurumlarında çalışanlar bile, bankalarla yapılan protokollerle 35 bin liraya varan peşin promosyon parası alırken, 330 bin kişilik teşkilattaki polislere aylık 300 TL verilmesi can sıktı.
Bunu nedeni ise ortaya çıkan haber ve bilgiler ile emeklilere 3 yıllık 7-8 bin lira, öğretmenlere 3 yıllık 20 bin TL, Osmangazi Üniversitesi'ndeki 3 bin 400 çalışana 3 yıllık 31 bin 100 TL peşin olarak yatırılacağının öğrenilmiş olması.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 18 Mart'ta Vakıfbank'la imzaladığı protokole göre merkez ve 81 il teşkilatında görev yapan tüm personelin (yaklaşık 330 bin) maaşlarına her ay 300 TL ilave ödeme yapılacağını açıklamıştı ki dikkat çeken EGM'nin, bu protokol öncesinde hiçbir ihale duyurusu yapmaması oldu.
Diğer kamu kurumlarının yaptığı gibi ihale açılıp, tüm bankalar davet edilip bir rekabet ortamı yaratılmadan, şeffaf olmayan bir süreç sonunda, özel olarak davet edilen Vakıfbank'la bir protokol imzalanmıştı.
SÖZCÜ'ye konuşan Emniyet Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, polislerin diğer kamu kurumlarında çalışanlara göre çok daha düşük promosyon almaktan şikayetçi olduğunu açıklarken her gün yüzlerce polisten mesaj aldığını kaydederek konuya ilişkin şunları söyledi;
"Vakıfbank'la imzalanan bu protokol henüz tam olarak yürürlüğe dahi girmeden personele faydasız bir hal aldı ve değiştirilmesi zorunlu bir hale geldi. Meslektaşlarımız bu durumun mağduru oldu.
1500-2000 kişilik kurumlar dahi, bankalarla tamamı peşin olmak üzere 25-30 hatta 35 bin lira karşılığında 3 yıllık anlaşmalar imzaladı. 330 bin kişilik bir teşkilatın 300 liraya 5 yıllık anlaşma yapması adil değildir.
Bazıları 5 yılda 18 bin lira eder diye hesaplar yapıp EGM’nin protokolünü savunmaya kalkıyor. Bu hesaların hiçbir yeri doğru değil. Biri peşin bugün alınıyor, diğeri 5 yılda. 3 bin kişilik bir kurumla 330 bin kişilik kurumun pazarlık gücü kıyaslanamaz. Promosyon çok daha yüksek olacağına yarısı bile değil.
Bankalarla şeffaf bir yeni anlaşma yapılması zorunludur. 2007/21 numaralı Başbakanlık Genelgesi hala yürürlüktedir. 2010/17 sayılı değişiklikle, Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılmak zorundadır."
ZOR SORULAR SORULDU;
EMNİYET SEN Genel Başkanı Sezer, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne şu soruları yönelterek konuya dikkat çekti;
1- Yapılan anlaşmaya göre bütün para personele verilmekte midir?
2- (Yasal olmamasına rağmen) anlaşılan paradan kesinti yapılmış mıdır?
3- Banka EGM'ye çok sayıda otomobil almış mıdır?
4- Hiçbir personelin memnun olmadığı ve hatta eline bile geçmeyen bu tutarın revize edilmesi için banka ile tekrar görüşülmüş müdür, görüşülecek midir?
5- Bir defa olsun gerçekten personelin yanında olunacak mıdır?