Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın protokolüyle 2017 yılında Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi’nde yaklaşık 1825 öğrenci bulunması ile dikkat çekerken adeta Kuran kursu gibi çalışan okullarda, projeye dahil olan öğrencilerin hafızlık yaparken 6. sınıfta okula ara vererek sadece temel dersleri alabildiği ortaya çıktı.

Birgün'ün gündeme getirdiği habere göre, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre proje kapsamında toplam 1825 öğrenci eğitim görüyor ve tam adı “Okul-Kuran kursu işbirliğine dayalı örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi” olan proje ortaokul kademesinde tam 68 ilde ve 165 okulda uygulanıyor.

En çok okulsa İstanbul’da ise projenin uygulandığı ilçe sayısı 13, okul sayısı ise 22 olarak biliniyor. Proje kapsamında ayrıca liselerde de ‘hafızlık pekiştirme’ programı uygulandığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 2021-2022 eğitim öğretim yılı verilerine göre programın uygulandığı lise sayısı ise 56 olduğu öğrenildi.

Dikkat çeken projenin esaslarıyla ilgili kamuoyuna verilen bilgiler ise şöyle:

Okul değil sanki Kuran kursu

•5. sınıf: Hafızlığa hazırlık sürecinin tamamlanması ve hafızlığa başlanması

Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış! Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış!

•6. sınıf: Eğitim-öğretime bir yıl ara verilmesi ve hafızlık eğitiminin tamamlanması

•7. sınıf: Hafızlığın pekiştirilmesi, talimi ve akademik eğitimin yapılması

•8. sınıf: Hafızlığın pekiştirilmesi, talimi ve liseye geçiş sürecine hazırlık yapılması

•6. sınıf öğrencilerine sadece Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve İngilizce derslerinden ihtiyaç odaklı destekleyici eğitimler verilir.

•5. sınıfta, hafızlığa hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler ocak ayı içerisinde hafızlığa başlar. Öğrenciler, aynı eğitim-öğretim yılının mayıs ayı sonuna kadar her cüzün sonundan en az 3 sayfa ezberler.

•6. sınıfta ilgili Yönetmeliğe göre bir yıl hafızlığa ayrılan öğrenci, bu sürede yaklaşık 15 ay Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan A, B veya C grubu Kuran kursuna devam ederek hafızlığını tamamlar.

•Hafızlığını tamamlayan öğrenciler, okulda 7. sınıfa devam eder. Bu öğrenciler, DİB hafızlık eğitim programı ve çizelgeye göre hafızlığını pekiştirir/tekrar eder.

•Proje gündüzlü veya yatılı olarak uygulanabilir. Zorunluluk hallerinde öğrenciler 5. sınıfta okul veya kurs pansiyonlarında; 6. sınıfta ise Kuran kurslarında yatılı olarak kalabilir.

•Öğrenciler yedinci sınıfa devam ederken haftada dokuzar saat daha Kuran dersi alıyor.