Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica, Türkiye’de 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak seçimlerin ardından hangi aday kazanırsa kazansın, seçimi kazanmış adayın öncelikle çözmesi gereken sorunların başında enflasyonun geldiğini aktardı. Machlica, seçim sonrası enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının da önemli bir zorluk olacağını ifade etti.
Ekonomi gazetesine konuşan Gabriel Machlica, enflasyonun hane halkının satın alma gücünü ciddi bir şekilde azalttığını belirtirken, seçim sonrasında da yeni dönemde Türkiye’nin şoklara karşı dayanıklılığının artırılmasının rekabet ve regülasyonlarla ilgili temel yapısal zayıflıklarının ele alınmasının gerekeceğine parmak bastı.
Seçimi kim kazanırsa kazansın öncelikli olarak enflasyonla ilgili çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti
OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica, bu yapısal zayıflıkların ele alınmasıyla iş ortamını iyileştirecek ve kaynakların en doğru faaliyetlere ve firmalara da akmasını sağlayacağını vurgularken, özellikle izinler, lisanslar ya da imtiyazlar almak için de karmaşık ve külfetli idari prosedürlerin iş kurmayı son derece zorlaştırdığını ifade etti. Son on yıl içerisindeki ilerlemeye rağmen iş gücünün önemli bir bölümünün özellikle kadınlar ve gençler olmak üzere, hala kayıtlı iş gücü piyasasına katılamadığını işaret eden Machlica, istihdam üzerindeki yüksek vergi yükü ve medyan ücretlerine göre yüksek asgari ücretin kayıtlı istihdam yaratılmasını engellemek olduğunu da aktardı.
Öte yandan Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde kim kazanırsa kazansın yeni gelen hükümetin öncellikle halletmesi gereken ekonomik sorunların neler olduğuna dair sorunun sorulmasını öncelerken, ekonominin yavaşlamaya hazırlandığını ve makroekonomik çerçevenin güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Enflasyonun 2023’ün başından bu yana yüzde 50’nin üzerinde kalarak hane halkının satın alma gücünü ciddi şekilde azalttığını bildiren Machliba, seçim sonrası yeni dönemde Türkiye’nin şoklara karşı dayanıklılığının artırılması ve rekabet ile regülasyonlarla ilgili temel yapısal zayıflıkların da ele alınmasını getireceğini söyledi.
Son olarak Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica, Türkiye’de asgari ücretin medyan ücrete oranının da OEC içinde en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu ifade etti.