"Türkiye, döviz geri ödemelerinde moratoryum ilan edebilir" diyen Moody’s raporu tekrar Türkiye gündemi oldu. “Ödeme güçlüğü nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmek” anlamına gelen Moratoryum'a artık kesin gözü ile bakılıyor.
Dünyaca ünlü derecelendirme kuruluşu, iki sene önce Türkiye’de bir ödemeler dengesi krizi yaşanma ve ona bağlı olarak TL’nin değerinde sert bir düzeltme ve kamu maliyesinde bozulma ihtimalinin arttığını belirtmiş ve daha sonra ise Türkiye ekonomisi ile yakından ilgilenen deneyimli iş insanı Cem Uzan da önce dolar kurunun 20 liraları bulacağını iddia ederek Türkiye'de Moratoryum ilanına ve döviz kontrolüne kesin bir göz ile bakmıştı ki Uzan'ın tahminlerinden yaklaşık 6 ay sonra 20 Aralık 2021'de dolar 18 TL'yi geçmişti.
Sonrasında yaşanan tartışmalı süreç ve kurlara yapılan operasyon sonrası uzmanların önceden de uyardığı üzere bir 6 ay kadar kurlarda düşüş yaşansa da gelinen noktada Türkiye yine başladığı noktaya 18 TL'yi yine geçen dolar kuru ile dönmüş oldu.
Şimdi ise hem Moody’s hem de Cem Uzan tarafından dile getirilen Moratoryum ilanı ve operasyon ile dolar hesaplarına el konulması bu defa birçok uzman tarafından dillendirilmeye başlandı.
Türkiye'de geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan durumda Merkez Bankası'nın şirketleri arayarak "dolar bozun" çağrısı ve aynı zamanda ankalara gelen dolar işlem kısıtlaması bu sürece Türkiye'nin çoktan girdiği yorumlarına neden olurken Cem Uzan'ın çok daha önce de Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık döviz rezervinin kaybolduğunu ilk olarak aylar öncesinden iddia etmesi ve sonradan olayın gerçek olduğunun ortaya çıkması yine uzmanlar tarafından hatırlatıldı.
Atilla Yeşilada, Selçuk Geçer, Erol Taşdelen, Özgür Demirtaş gibi ünlü ekonomi uzmanları derken döviz kontrolü ve Moratoryum ilanı dillendirmeye artık ünlü ünsüz birçok uzman başlamış oldu.