Cüzdanında Ziraat Bankası kartı olanlar dikkat! 10.000 TL ödeme Cüzdanında Ziraat Bankası kartı olanlar dikkat! 10.000 TL ödeme
Gündeme dair başlıklara ilişkin gazetecilere demeç veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile süregelen S-400 krizine ilişkin açıklamada bulundu. Girit'te S-300'lerle ilgili uygulanan modelin bu konuda da uygulanabileceğine değinen Bakan Akar, Yunanistan'ın elinde bulunan S-300'lere işaret etti. Akar, eskiden Varşova Paktı üyesi olan ancak Sovyetlerin dağılmasından sonra Avrupa Birliği'ne katılan birçok ülkede bu tip hava savunma sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi. Bu silahların NATO sistemi içinde tutulduğunu hatırlatan Bakan Akar, S-300’lere uygulanan modelin S-400'lere de uygulanmaması için herhangi bir engel görmediklerini ifade etti.

Avrupa ülkelerindeki S-300 varlığı


Önceki yılın son aylarında Yunan medyasına yansıyan haberlere göre Yunan ordusunun, Girit'te bulunan S-300 hava savunma sistemlerinin test ettiği bildirilmişti. Göze çarpan önemli bir detayın da Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde Rusya'dan alınan S-300'lere ses çıkarılmazken, Türkiye'nin aldığı S-400'lerin krize yol açması olduğu belirtildi. ABD ve Avrupa'nın bu tutumunun çifte standardı gözler önüne serdiği kaydedildi. Zira bu ülkelerde bulunan S-300'lerin, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve krize sebep olan S-400'lerin bir önceki modeli olduğun biliniyor.


S-300 sistemi halihazırda birçok NATO ülkesinde var!


Aktarılan bilgilere göre 1978 yılında piyasaya sürülen S-300 hava savunma sisteminde füzelerin karadan fırlatıldığı aktarıldı. S-300 sisteminin Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'nın yanı sıra Çin, Venezuela, İran ve Suriye gibi ülkelerde de kullanıldığı biliniyor. NATO üyesi birçok ülkede Rusya'dan alınan bu sistemler kullanılırken, Türkiye'nin S-400'leri alması sonrası ortaya atılan "Rusya ile işbirliği" suçlamasının temelinin ne kadar sağlam olduğu tartışma konusu oldu. S-400 nedeniyle ABD'nin, Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının uygulanacağını açıklaması da bu çifte standardın son örneği olarak sunuluyor.