Çatı şirketi Meta, İnstagram, Whatsapp ve Facebook üzerinden Türkiye'deki seçimlerin güvenliğini sağlamak için özel bir merkez kurduğunu açıkladı. Şirket, yanlış bilgi yayılmasını engellemek ve zararlı içerikleri kaldırmak için insanlara, ortaklıklara ve teknolojiye yatırım yaptıklarını belirtti.
Ayrıca, Merkezin; reklamlar, WhatsApp üzerindeki viral mesajlar gibi potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve daha hızlı müdahale etmek gibi görevleri üstleneceği ifade edildi. Böylece, Türkiye'deki seçimlerin güvenli geçmesi için Meta, ciddi bir adım atmış oldu.
Meta, Türkiye'deki Seçimlerde Müdahaleyi Engelleme İçin Uzmanlaşmış Ekipler Oluşturdu
Meta, Instagram, WhatsApp ve Facebook’un çatı şirketi olarak, Türkiye'deki seçimlerin güvenliğini sağlamak için özel bir "Seçim Operasyon Merkezi" kurduğunu duyurdu. Şirket, yanlış bilgi yayılmasını önlemek ve zararlı içerikleri kaldırmak için insanlara, ortaklıklara ve teknolojiye yatırım yapacaklarını belirtti.
Topluluk Standartlarına uygun olarak, Facebook ve Instagram'da hangi içeriklerin izin verilip verilmeyeceği herkese açık bir şekilde belirtiliyor. Seçimlerle ilgili olarak birçok alanda geçerli olan bu standartlar arasında şiddet ve tacize teşvik politikalarının yanı sıra din veya etnik köken gibi konularda insanlara yönelik saldırıları yasaklayan nefret söylemi politikaları da içerisinde yer alıyor. Bu kuralları ihlal eden içerikler tespit edildiği anda kaldırılıyor.
14 Mayıs'taki seçimlere yaklaşırken, Meta potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmeye ve hızlı bir şekilde müdahale etmeye odaklanan Türkiye Seçim Operasyon Merkezi'nı etkinleştirecek. Bu merkezde çalışacak mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanları sayesinde Meta, seçimlerin güvenli geçmesi için ciddi bir adım atmış olacak.
Belirli durumlarda, Facebook ve Instagram'da yayınlanan asılsız bilgiler, olası şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabileceği veya oy vermeyi engellemeyi amaçladığı takdirde tamamen kaldırılıyor. Bu tür asılsız haberler arasında oy verme tarihleri, yerleri, saatleri ve yöntemleriyle ilgili yanıltıcı bilgiler de yer almaktadır.
Meta ayrıca, diğer tüm asılsız bilgi türlerini daha az insanın görmesi için yayılmasını yavaşlatmaya ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklanıyor. Bunun için, Türkiye’den Doğruluk Payı ve Teyit gibi 90'ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşuyla çalışıyor. Birlikte çalıştığı doğrulama kuruluşları bir içeriği asılsız olarak sınıflandırdığında, Meta bu içeriğin paylaşımını önemli ölçüde düşürüyor, içeriği paylaşan veya daha önce paylaşmış olan kişileri uyarıyor ve içeriğe doğrulama kuruluşunun bilginin asılsız olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri ekliyor.
Meta, Türkiye'de seçimlerin güvenli geçmesi için dijital okuryazarlık eğitiminin önemini de vurguluyor. Bu nedenle, yanlış bilgileri tespit etmeye odaklanan ve Türkiye'deki dijital okuryazarlığı geliştirmeyi amaçlayan programlar başlattı. Bunların arasında, Bilgi Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Derneği gibi akademik, medya ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla iş birliği yapıldı ve yetişkinlere yanlış bilgilendirme ve seçim okuryazarlığı eğitimi sağlandı.
WhatsApp'ta, insanlara şüpheli veya yanlış gibi görünen bir mesaj geldiğinde, doğrulama kuruluşları Doğruluk Payı ve Teyit gibi kaynaklar, doğruluğunu kontrol etmek için bağlantılar sağlayarak insanların yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca WhatsApp, kullanıcılarına spam mesajlarını, zincir mesajlarını ve diğer şüpheli mesajları rapor etme seçeneği de sunuyor.
Meta, Türkiye'deki seçimlerin güvenliğini sağlamak için bu önemli adımları atarken, diğer ülkelerdeki seçimler için de benzer programlar uyguluyor. Şirket, insanları yanlış bilgilendirmeye karşı korumak, demokrasinin temel değerlerine saygı göstermek ve seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmak için çalışmalarını sürdürecek.
Meta'nın Türkiye'deki seçimlerde güvenliği sağlamak için attığı adımlar hakkında bilgi vermektedir. Şirket, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ta yayınlanan içeriklerin Topluluk Standartlarına uygun olduğundan emin olmak için çaba sarf ediyor ve asılsız bilginin yayılmasını önlemek için dijital okuryazarlık eğitimi programları yürütüyor. Böylece, Türkiye'deki seçimlerin güvenli bir şekilde geçmesi için ciddi bir adım atmış oluyor.