Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankaya altın girişi sonrasında açılan yabancı para cinsindeki mevduat ve katılım fonlarının TL payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verdiğini açıkladı.
Bankaların Merkez Bankası tarafından belirlenmiş olan TL mevduat oranını yakalayamamaları halinde ek maliyetlerle karşı karşıya kaldığı daha önceleri gözlemlenmişti. Merkez Bankası’nın bu yeni düzenlemesi ise bankalara gelen yeni fiziki döviz ya da altın nedeniyle TL mevduat oranının düşmesinin de kısmen önüne geçileceği ön görülüyor.
Merkez Bankası’ndan verilen yastık altındaki yabancı para cinsindeki birikimlerin ekonomiye kazandırılması için talimat, 28 Mart’tan itibaren geçerli olacak
Bankacıların ekonomim.com’a verdiği bilgilere göre, Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen talimatta, deprem felaketi sonrasında bankalara yönelen yastık altındaki yabancı para cinsinden birikimlerin ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılmasını sağlamak amacıyla bankaya dışarıdan gelen efektif ve fiziki altın girişi sonrasında açılan yabancı para cinsindeki mevduat ve katılım fonlarının da 28 Mart 2023 Salı gününden itibaren Türk Lirası payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verildiği ifade edildi.
Merkez Bankası tarafından kurulan yeni düzenlemeye göre bankaların verdikleri kredi ve aldıkları mevduat tutarlarına göre Hazine tahvilini yani menkul kıymette tutmaları ifade edildi. Öte yandan, menkul kıymet tesis oranının mevduat için yüzde 10 seviyesinde olduğu belirtilirken ancak bu oranda TL payının yüksek olduğu bankalar için düşürülürken, TL payının düşük olduğu bankalar için de yükseltiliyor.
Tüm bunların yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bankalara verdiği talimata göre, buna ek olarak da krediler için belirlenecek menkul kıymet tesisine esas tutarın belirlenmesinde ve tüzel kişilerin de yanı sıra gerçek kişilerin dönüşüm hesaplarının da dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi.