Koronavirüs normalleşme dönemine giriyoruz. Dün gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada 1 Temmuz'dan itibaren kısıtlamaların kalkacağını söylemişti.

Çalışanların meraklandıran gelişme yaşandı! Milyonlarca çalışan vatandaş Koronavirüs pandemisi döneminde işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği almıştı. Peki 1 Temmuz'dan sonra bu ödemelerde ne gibi bir değişiklik olacak? 

Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşlarında ne gibi değişiklikler yaşanacak? İşsizlik maaşı yanı sıra yıllık izin ve kıdem tazminatı gibi konularda ki değişimler de merak ediliyor. 

Kısa Çalışma Ödeneği ve işten çıkarma yasağı normalleşme ve yasakların kalkması ile birlikte 30 temmuz'da son bulacak. Peki şimdi işsizlik maaşlarında ne gibi değişimler yaşanacak? İşsizlik maaşını kimler alabilecek? İşsizlik maaşı ödemeleri ne zaman yapılacak? En düşük ve en yüksek işsizlik maaşı ne kadar olacak?

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesi üzerine çalışan ve iş verenlerde oluşabilecek ekonomik zararları hafifletmek için 2020 yılında 3 ay için Kısa Çalışma Ödeneği verilmeye başlanmıştı. O ödemeler 30 Haziran 2021’de sona ereceği açıklandı.

Bu kapsamda işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ve ücretsiz izne 1.500 TL nakdi destekler de 30 Haziran'da bitecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni destek başladı! Hemen anında hesaba 20-30 bin TL arasında ödeme yatacak! SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni destek başladı! Hemen anında hesaba 20-30 bin TL arasında ödeme yatacak!

1 Temmuz'dan sonra eğer ödenekler uzatılmazsa Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İşçinin brüt ücretine bakılacak. Yani kıdem tazminatı, işçinin eline geçen üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintilersiz brüt ücret üzerinden hesaplanacak. Aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenecek. 

1 Temmuz'dan sonra eğer ödenekler uzatılmazsa İşsizlik Maaşı nasıl alınacak?

Pandemi de kısa çalışma ve ücretsiz izin ile çalışanlar işten uzaklaştırıldı. İşsizlik maaşından Pandemi yüzünden işçinin son 3 yılda 600 günlük primi varsa, son 120 gün şartı hem Kısa Çalışma Ödeneği’nde hem ücretsiz izinde yerine gelmiş olacak. Yani kısa çalışma ve ücretsiz izinde geçen süreler, işsizlik maaşından düşülmeyecek. 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene 10 ay boyunca 2 bin 840 lirayı geçemeyen işsizlik maaşı bağlanıyor.

Editör: Ada Tuna