Sıfır araç piyasasında yaşanan kriz vatandaşların ikinci el arabalara yönelmesini sağlıyor. Tedarik sürecindeki sıkıntılara ek olarak otomotiv fiyatlarına zam üstüne zam yapılması da krizin büyümesinde etkili oluyor. Otomotiv piyasasında sıfır araç bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar; ikinci el araç alımlarında da 15 yaş ve üstü modellerin satıldığına dikkat çekiyor. TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı verilerine göre Türkiye’de 650 bin araç satışı yapıldı. 650 bin aracın yalnızca 80 bininin sıfır araç olduğu tespit edildi. İkinci el araçların ise yüzde 50’sinin 15 yaş ve üstü modeller olduğu belirlendi. Enflasyon ve dolar kurundaki artış sadece sıfır araçları etkilemedi; aynı zamanda ikinci el araçlarında fiyatlarının iki katına çıktığı tespit edildi.
İkinci El Araba Piyasası Krize Girdi
Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda 8 kişiye bir araç düştüğü belirlenmişti. Çip tedarik sorunu, enflasyon oranlarının yükselmesi ve dolar kurunun artması gibi faktörlerin etkisiyle 16 kişi 1 araç düşer duruma gelindi. Sıfır araç piyasasındaki alımların ise kurumsal şirketler tarafından yapıldığı belirlendi. Bu yüzden sıfır araç satın almak isteyen vatandaşların tedarik sürecinde büyük sıkıntılar yaşadığı öğrenildi. İkinci el otomotiv piyasasındaki araba modellerinin yaşının da giderek büyüdüğü öğrenildi. Alım satımı yapılan ikinci el araçların yüzde 50’sinden fazlasının 15 yaş üstü olması ileriki dönemlerde arz düşüşüne neden olacak. Bu da ikinci el araçların fiyatlarının artması demek oluyor. Dünyadaki çip tedarik sorunu çözülene kadar sıfır araç krizinin devam etmesi bekleniyor.
İkinci El Online Araç Pazarında Satışlar Arttı
Ülkemizde ikinci el araç piyasasının merkezine online araç pazarı siteleri yer alıyor. Ülke genelinde satışa çıkarılan ikinci el araba ilanlarının sayısının Şubat ayında yüzde 10 oranında arttığı tespit edildi. Son verilere göre Şubat ayı içerisinde 348 bin 330 adet araç ilanı yayınlandı. Geçen yıla oranla ilan sayısının yüzde 20 oranında arttığı belirlendi. Binek ve hafif ticari araçların fiyatlarının arttığı görüldü. En büyük satış payına sahip olan araçların dizel modeller olduğu tespit edildi. Şubat ayı içerisinde ikinci el online araç pazarında 79 bin 818 adet dizel otomobil satışı yapıldı. Hibrit ve elektrikli otomobil satışının da arttığı görüldü. Lüks otomobil statüsündeki C-SUV ve D-SUV modellerinin piyasadaki Pazar payı yüzde 8 arttı.
En Çok Satılan İkinci El Araba Markaları
İkinci el otomotiv piyasasındaki en hareketli dönemler Ramazan ve Kurban Bayramları olarak kabul ediliyor. 2023 Ramazan Bayramı’nın 21 Nisan Cuma gününe denk geldiği açıklandı. Ramazan Bayramı öncesinde ikinci el araba piyasasındaki alım-satımların artması bekleniyor. En çok satılan ikinci el araba markaları Renault, Fiat, Wolkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Honda ve Citroen oldu. İkinci el online araç pazarında en çok satışı yapılan marka yüzde 21 oranı ile Renault olarak belirlendi. 200 bin TL ve altındaki araçların satışı ikinci el piyasasındaki toplam satışın yüzde 20.4’ünü kapsadı. 800 bin TL ve üzeri araçlar ise yüzde 10.2 oranında pasta payı aldı.
2023 Genel Seçimi Araba Fiyatlarını Etkileyecek Mi?
Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren satıcıların açıklamalarına göre ikinci el araba piyasasında fiyatların düşmesi beklenmiyor. Dünyadaki çip tedarik sorunu nedeniyle piyasada sıfır araç bulunmasındaki zorluklar devam edecek. İkinci el araba piyasasındaki durum ise enflasyon ve dolar kuruna bağlı olarak değişim gösterebilir. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına göre dolar kurunda ve enflasyonda düşüş yaşanabilir. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaadleri arasında ÖTV’yi kaldırma sözünün de bulunması ikinci el araba piyasasını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. ÖTV’nin kaldırılması halinde ikinci el araba fiyatlarının yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Yaz aylarının geliyor olması ise piyasanın daha hareketli olmasını sağlayacak. Bu yüzden her geçen gün ikinci el araba fiyatlarının artması bekleniyor.