Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberine göre, yıkıcı depremlerin ağır hasar verdiği Hatay’da 2019 yılında İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Bikçe ve Nilay Sabahoğlu bir araştırma gerçekleştirmişti. Bu araştırmada olası depremde yaşanacak olan felaket de önceden haber vermişti. Kentsel dönüşüm kapsamına alınmış binaların beton numunelerinin incelenmesiyle yapılan araştırmada her 3 yapıdan 1’inde korozyon yani metalin oksitlenmesi, aşınması durumu tespit edilirken yalnızca 16 binanın beton basınç dayanımının standartlara uygun olduğu saptanmıştı.
Rastgele inceleme yapılan 525 binadan yalnızca 6’sının ilgili yönetmeliklere ve standartlara uygun olduğu belirlendi
Binaların yaşı, projeleri, beton basınç dayanımı, donatı tipi ve korozyon oranına yönelik yapılan araştırmada incelenen 25 binanın yalnızca yüzde 6.4’ünün projesinin uygun olduğu bilgisine yer verildi. Bununla beraber, 1 Nisan 2019’a kadar 6306 sayılı kanun kapsamında ‘Riskli Yapı’ olarak değerlendirilerek kentsel dönüşüme girmiş binaların da 525’i incelendi ve bu incelenen 525 binanın beton kalitesi araştırıldı.
Yapılan araştırmaların sonucunda incelenen binaların yüzde 37’den fazlasında donatın korozyona uğradığı ifade edilirken bu binalarında yüzde 68.1’lik kısmının da 1975 ila 1990 yıllarında yapıldığı aktarıldı. Öte yandan, yüzde 2.6’lık bir oranın da yakın tarihte yani 2000 ila 2015 yıllarında inşa edildiği saptanırken, incelenen betonarme binaların da Afet Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliği’nde bu sınıfın en az C25’e yükseltildiği belirtildi. Aynı zamanda da Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerini sağlayan da 6 adet bina bulunduğu açıklamaya eklendi.
Uzmanlar, rastgele incelemeye aldıkları 525 yapının numunesinin büyük çoğunluğunun da ortalama basınç dayanımlarının da ilgili standart ve yönetmelik şartlarını sağlamadığını da ifade ediyor. Diğer bir yandan Prof. Dr. Murat Bikçe ve Nilay Sabahoğlu, yaptıkları araştırmalarda yıllara göre beton basınç dayanımında artış beklenirken, durumun pek öyle olmadığını aktardılar ve aktif fayların etkisindeki Hatay’da can ve mal kayıplarını azaltmak için de acil olarak depreme dayanıklı binalar yapılmasının da uyarısında bulundular.