Dün akşam Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, SPK ve Merkez Bankası tarafından yeni ekonomik adımlar açıklandı. Açıklanan 6 maddelik yeni pakete göre ise, gelire endeksli senet (GES), tüketici kredileri, kredi kartları, kredi karşılık oranları, altın sertifikası ihracı ve halka arzlarla ilgili birçok karar alındı.
Türkiye'nin beklediği ekonomide alınan yeni tedbirleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), duyurdu.
İşte 6 maddede alınan o çok tartışmalı yeni kararlar:
GELİRE ENDEKSLİ SENET (GES)
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla gelire endeksli senet (GES) ihraç edileceğini açıklarken, senetlerin, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek şekilde duyurdu.
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerini yapılan açıklamaya göre 15 Haziran'da başlayacak.
TÜKETİCİ KREDİSİNE VADE SINIRI
BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak açıkladı.
KREDİ KARTLARININ ASGARİ ÖDEME TUTARI DEĞİŞTİ
BDDK, tüm limitler için yüzde 20 olan uygulamada değişikliğe giderek, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si; limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesine karar verdi.
EMTİA PAZARI KURULDU
Uzun süredir beklendiği ve konuşulduğu üzere, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde 'Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını açıkladı.
HALKA ARZLARDA ÜCRET İNDİRİMİ
SPK tarafından yapılan açıklamada, yurtiçinde gerçekleştirilen halka arzlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildiğini duyuruldu.
TCMB'DEN ZORUNLU KARŞILIK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükselttiğini duyurdu.