Emeklilik, çalışan herkesin hayali. Ancak emekli olabilmek için uzun yıllar boyunca sigorta primi ödemek gerekiyor. Emeklilik hayali kuran kronik hastalara ise müjdeli haber geldi. Kronik hastalığı bulunan ve çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp yaşayan vatandaşlar malulen emekli olabiliyor. Peki malulen emeklilik nedir? Kimler malulen emekli olabilir? İşte malulen emekli olabileceğiniz hastalıklar ve detaylar...
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen hastalıkları bulunan vatandaşlar malulen emekli olma şansını elde ediyor. Elbette malulen emekli olabilmek için de birçok saatin yerine getirilmesi gerekiyor. Vatandaşlar arama motorunda böbrek hastaları erken emekli olabilir mi, diyaliz hastaları malulen emekli olabilir mi gibi soruların yanıtını öğrenmeye çalışıyor. İşte malulen emeklilik başvuru koşulları ve detaylar...
ÇALIŞMA GÜCÜNDE EN AZ YÜZDE ALTMIŞ KAYIP
Kronik hastalığı bulunan vatandaşlar malulen emekli olma şansına elde ediyor. Malulen emeklilik için en önemli şart ise çalışma gücünde en az yüzde altmış kayıp yaşamak. Aynı zamanda bir sağlık kurulu raporu ile bunun belgelenmesi gerekiyor. Kişilerin sağlık durumunu belgeleyen raporu İl ya da ilçede bulunan SGK merkezlerine müracaat ettikten sonra alması gerekiyor. Çünkü başvuru yaptıktan sonra yetkili hastanelere sevk gerçekleşiyor.
1800 GÜN PRİM ŞARTI
Sağlık raporu almak malulen emeklilik için tek şart değil. Yani sadece sağlık raporu almak malulen emekli olmak için yeterli olmuyor. Kişinin o güne kadar ödediği sigorta priminin 1800 prim günü olması gerekiyor. Prim ödemesini borçlanma ile tamamlamak da mümkün. Prim gün şartını Borçlanma ile tamamlayamayanlar malulen emeklilik aylığı alamıyor.
MALULEN EMEKLİLİK HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?
Malulen emekli olmak için her hastalık geçerlik sayılmıyor. Meslek hastalığı ya da iş kazası dışında kanser, beyin tümörü, epilepsi, parkinson, serebral palsi, multiple skleroz, denge bozukluğuna eşlik eden işitme kaybı, siroz, görmeyesin de ileri düzey azalma, behçet hastalığı, organ kayıpları, zekâ geriliği, aıds, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi hastalıklar yer almaktadır. Bu hastalıkları Taşıyan kişilerin de işgücü kaybının yüzde 60 daha üzeri olması gerekir.
BÖBREK VE DİYALİZ HASTALARI MALULEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Malulen emeklilik konusunda en çok sorulan sorulardan biri böbrek hastaları malulen emekli olabilir mi, Diyaliz hastaları malulen emekli olabilir mi soruları oluyor. Malulen emeklilik şartlarının oluşması halinde böbrek ve Diyaliz hastaları da malulen emeklilik maaşı alabiliyor. Yani bu hastaların 10 yıl Sigorta primini tamamlamış olmaları aynı zamanda Sağlık raporu ile Yüzde altmış işi gücü kaybını belgelemiş olmaları durumunda emekli olma fırsatları bulunuyor.