TÜİK verilerine göre kasım ayı enflasyonu yıllık bazda %21,31 iken sokağın nabzına göre ve hatta Baltimore, Maryland'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü Ekonomist Prof. Steve Hanke'in iddiasına göre ise %100,65.
Bir yıldan az bir sürede %100’ ü aşan döviz kuru artışları ile Türkiye en yüksek enflasyona sahip ilk 10 ülke arasına geriledi. Bu listede bizden başka Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye, Surinam, Zimbabve, Arjantin, İran, Etiyopya, Angola bulunuyor.
Enflasyon Ortamında Yatırım Tavsiyeleri Nelerdir? Enflasyona Karşı Hangi Önlemler Alınmalı? Enflasyndan Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
Birikimlerimizi ve varlıklarımızı eriten alım gücümüzü düşüren bizi fakirleştiren enflasyon birçok uzman tarafından da artık onaylandığı üzere uzun süreli olacak ve seneye devam edecek durumda.
Yaşadığımız ekonomik koşullardan biraz olsun kurtulmanın ve bu dönemde akıllı hareket etmek için yapmamız gerekenler ise özetle aşağıdaki şekilde diyebiliriz.
1. İhtiyacınız olan ürünleri bir an önce alın. Çünkü enflasyon ortamında sürekli yukarı yönde hareket eden fiyatlar, insanları tasarruf etmeye değil, harcamaya zorlar.
Bugün satın alınmayan malın fiyatı, gelecekte çok büyük olasılıkla artacak ama gelirler aynı oranda artmayacağından, bugün satın almak her zaman daha kârlı olacaktır.
2. Enflasyonun değişmez kuralı olarak bir şey alacaksanız taksitle almanız gerekiyor. Peşin fiyatına taksitle alabiliyorsanız bu şekilde almak çok daha mantıklı.
Taksitle bir eşya almayı düşünüyorsanız hemen alın çünkü fiyatlara düzenli olarak zam gelecektir.
3. Bir eşya alacak paranız yoksa, yine de borçlanmaktan çekinmeyin. Enflasyon oranından daha düşük bir kredi bulursanız çekin.
Enflasyon ilerleyen zamanlarda kredinin geri ödenmesini kolaylaştıracaktır. Tabi ki bu borcu yada krediyi TL olarak alın.
4. Günlük hayatınızda sürekli olarak kullandığınız ve hızlı tükettiğiniz ürünleri fazlası ile alarak bir nevi birikim yapabilirsiniz.
Aldığınız ürüne nasıl olsa ihtiyacınız olup kullanacağınız için alımınız gelecek zamdan etkilenmemiş olacaktır.
Yüksek enflasyonun olduğu ortamda yatırım yapmak, normal zamanlarda yapılacak yatırım tercihlerine göre oldukça zordur. çünkü hesaba katmanız gereken değişken sayısı, enflasyon arttıkça artacaktır.
5. Fakat özellikle enflasyonist ortamın karmaşasında basit yatırım araçları mevcut. Bunlardan en önde geleni tabi ki gayrimenkul yatırımları.
Barınma, insanın temel ihtiyaçlarından biri olduğu için, resmi enflasyon ya da şartlar ne olursa olsun, fiyatlar genellikle en az enflasyon kadar artma eğilimindedir.
6. Enflasyonist ortamda değerini korumayı başaran ürünlerden biri de ithal ve ikamesi olmayan ürünlerdir.
Bu konuda araç alımını düşünebilrisiniz örnek olarak. İthal ürünler döviz cinsinden fiyatlanır ve güncel kur ile TL'ye dönülerek satılır. Dolayısıyla yüksek enflasyondan etkilenme oranı düşüktür.
7. Borsa yatırımı da çok yüksek bir potansiyel sunmaktadır.
8. Dolar aldıysanız tutmanız gerekiyor, böyle bir ortamda dolar bozdurmak tabi ki mantıklı değil.
9. Enflasyonun en büyük düşmanı ya da daha doğru bir tabirle enflasyona karşı en büyük panzehirin ise altın olduğunu unutmayın.
10. Maaş artışı pazarlığı yapın. Maaşınızda enflasyon oranından daha az olan her bir artış, fiilen bir maaş kesintisi anlamına gelir. Alım gücünüz düştüğü için gerçek ücretiniz düşer bunu aklınızdan çıkartmayın.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz üç ayrı ekonomist tarafından derlenmiş haberin orjinaline https://www.webtekno.com/enflasyon-karsisinda-yatirim-tavsiyeleri linkinden ulaşabilirsiniz. Biz haberimizde bu kanaldan alıntı yaptık.