İngiltere tarihinin "en uzun süre tahta kalan hükümdarı"  2. Elizabeth'in İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ndeki ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı olurken tarihi bir detay dikkat çekti.

Türkiye'de Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da "Bir kaç kralın kellesinin gittiği olmuştur" diyerek paylaştığı detay gündemin de en çok konuşulan konularından oldu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ölümü sonrası neler olacak? Kraliyet  Ailesini ve İngiltere'yi neler bekliyor?

Kraliyet ailesinin Twitter hesabından "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi ile yapılan açıklamanın ardından 2. Elizabeth'in ölüm haberi tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Ancak bu haber ile birlikte bütün gözler de 73 yaşındaki oğlu Charles'a çevrildi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu ve Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Antalya'da Sinema Heyecanı: Sinema Tırı 18 İlçeye Geliyor! Antalya'da Sinema Heyecanı: Sinema Tırı 18 İlçeye Geliyor!

King Charles III: Queen Elizabeth II's Death a 'Moment of the Greatest  Sadness' – Rolling Stone

Kralı Charles açıklamasında "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır." dedi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı da tarihteki o çok konuşulan detaylar ile Charles'in isim seçimini yorumladı.

Tüm dünyada da konuşulduğu üzere, İngiltere tarihinde tahttan kanlı bir şekilde indirilen bir Charles olduğu için, 2. Elizabeth'in oğlu Charles'ın böyle bir hatıraya atıf olmasın diye bu ismi kullanmayacağını dile getiren Ortaylı, ayrıca bu duruma ilişkin de şu detayları veriyor;

İngiltere'nin yeni kralı 3. Charles, ilk resmi açıklamasını yayınladı -  Dünya'dan Gelişmeler

"Bu kralın tahta çıkışı biraz değişik. Charles’ın çıkışı ile ilgili bir itiraz var. Müslümanların, Hintlilerin ve diğer görüşlerin koruyucusu olmasını istemiyorlar. Charles açık sözlü birisi, beklenmedik çıkışları olabilir. İstanbul’a gelince ‘burayı ne yaptınız?’ dedi. Entelektüel bir adamdır. Arkeoloji bilgisi fazladır. Ürdün’deki bir Prens Hasan’ın bir İngiltere’deki simetrisi gibi. Prens Hasan’da doğu kilisesi üzerine bir eser yazdı.

Çevre ile ilgileniyor. Asıl önemlisi tebaasına daha dengeli ve sevgiyle yaklaşıyor. 75 yaşında tahta çıkmak tarihi açıdan biraz ekşi.

Her halükarda taht konseyinin kararı ve aile üyelerinin oylarını bilemeyiz. Charles ismi mi kalacak, yoksa başka bir isim mi getirilecek?"