İsrail, Spike tanksavar füzeleri satmak için Yunanistan ile yaklaşık olarak 400 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı.
Yunanistan ile İsrail bölgesel istikrarı sağlamak için anlaştı
İsrail Savunma Bakanlığı, imzalanan anlaşma kapsamında İsrail’in Yunanistan’a deniz, hava ve karadan fırlatılması mümkün olan Spike füzelerini satacağını kamuoyu ile paylaştı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “İsrail ile Yunanistan arasında yapılan bir sürü anlaşmaya eklenen bu anlaşma, iki ülke ve savunma kuruluşları arasında güçlü bir ortaklık kurmayı sağlıyor. Bölgesel olarak bir istikrar sağlama amacında olan iki ülkenin karşılıklı olarak birbirlerine verdikleri taahhüdü daha net açıklıyor.” dedi.
Şu ana kadar Spike, 34 bin kere fırlatıldı
İsrail devletine ait bir askeri teknoloji şirketi olan Rafael İleri Savunma Sistemleri’nin üretmiş olduğu güdümlü, hassas elektro-optik bir füze olan Spike,sadece karadan fırlatılmıyor. Karanın yanı sıra hava ve denizden yaklaşık olarak 45 farklı platformdan fırlatılabilme imkanına sahip. Rafael CEO’su Yoav Har-Even, “Spike füzeleri, Yunan ordusunun operasyonal araç programına güç katacak. Yakın gelecekte iki ülke arasında yapılacak anlaşmalar ile iki ülkenin stratejik birliklerinin genişleyerek güçlenmesini bekliyoruz” sözlerini söyledi.
Pek çok AB ve NATO ülkesi tarafından İsrail’den alınan güdümlü tanksavar füzesi Spike, 19 AB ve NATO üyesi de dahil 40’tan fazla ülke tarafından kullanılıyor. İsrail’in küresel çapta pek çok ülkeye tedariğini sağladığı Spike, şu ana kadar 34 binden fazla fırlatıldı. Bu sayının 6 bini eğitim için fırlatıldı.
İsrail, Yunanistan ile ilgili açıklamasını Fİnlandiya’dan birkaç gün sonra yaptı
İsrail’in Yunanistan ile ilgili yaptığı açıklamada, 4 Nisan’da NATO’ya yeni üye olarak giren Finlandiya ile hava savunmasına yönelik benzer bir anlaşma yapmasından birkaç gün sonra geldi. Rafael’in Finlandiya’ya balistik ve seyir füzelerinin önüne geçmek için tasarladığı, gelişmiş bir hava sistemi olan Davud Sapanı satması ile ilgili 345 milyon dolarlık anlaşmaya ortak üretici ABD’nin imzası bekleniyor. Finlandiya, İsrail ile yaptıkları silah anlaşmasının yeteneklerini çok büyük bir ölçüde arttıracağını söylerken, İsrail ise bu anlaşmayı iki ülke arasında savunma iş birliği anlamından büyük bir sıçrama olarak değerlendirdi.