Birçok uzmanın ve siyasinin de dillendirdiği gibi Ankara'nın Moskova'yla yakın işbirliğinin, ABD'nin misillemesini tetikleyebileceğini yineleyen Financial Times "Erdoğan, elindeki kartlara gereğinden fazla güveniyor olabilir." dedi.

Ünlü gazete Erdoğan'ın kazanmak istediği seçimler öncesi Rus sermayesini Türkiye'ye çekmek istediğini ancak Ankara'nın Moskova'yla yakın işbirliğinin, Türkiye'nin ayağına dolanabileceğini anlattığı analiz haberinde Ukrayna ve Rusya arasında varılan tahıl koridoru anlaşmasındaki rolü nedeniyle Erdoğan'ın övgüyü hak ettiğini ancak tehlikeli bir oyun oynadığını yazdı.

Financial Times hangi ülkenin gazetesi? Financial Times kimin? - Timeturk  Haber

Rusya - Ukrayna gerginliğinin Erdoğan'a fırsat yarattığını sözyleyen ve bu fırsatı analiz eden Financial Times'ta yer alan haberde "Ancak Erdoğan, Moskova'yla önemli ekonomik bağları korumaya dikkat ediyor. Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı 4 saat süren ve samimi görünen görüşme, Batı başkentlerini kaygılandırıyor. Zira Erdoğan, Moskova'yla bağlarını derinleştiriyor. Üstelik NATO müttefikleri tam aksine yaparken ve Kremlin de, Batı'nın yaptırımlarını bypass etmenin yollarını ararken." denildi.

"Erdoğan ve Putin'in Soçi'de tam olarak hangi konularda anlaşmaya vardıkları belli değil" diyen gazete, görüşmesi sonrası Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını açıklamasını hatırlatıyor.

Erdoğan'ın da Rus turistlerin Türkiye'de ödeme yapmasını kolaylaştıran kart sistemi Mir hakkında, "Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor" demesini hatırlatan Financial Times'a göre Visa ve Mastercard'ın Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığı bir dönemde Batılı ülkeler, Mir bağlantısının, yaptırımların etkisiz kılınması için kullanılmasından endişeli.

Financial Times'tan Erdoğan yorumu: İhanete uğradığını hissetti...

Ekim 2024'te Mevduat Faiz Oranları ile Yatırımcılara Cazip Fırsatlar! Ekim 2024'te Mevduat Faiz Oranları ile Yatırımcılara Cazip Fırsatlar!

Bu arada dikkat çekici şekilde Erdoğan'ın Ukrayna istihbaratının sızdırdığı Rusya'nın bankacılık ve enerji alanlarında daha derin işbirliği yapılmasına yönelik önerilerini ise kabul ettiğini yazan gazete AKP'Lİ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de önümüzdeki yıl yapılacak seçimleri kazanmak istediğini, Türkiye'nin borç ve kur krizinin büyümesinin ise onun ekonomiyi kötü yönetmesinden kaynaklandığının altını çizerken şunu söylüyor;

Erdoğan'dan kapıda bekletilme savunması: Sayın Putin bizi arabaya uğurladı,  tabii bunu yazmazlar

"NATO üyesi olmasına karşın, Türkiye'nin yasal olarak, ABD ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılma zorunluluğu yok. Yine de Moskova'yla ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, muhtemelen Batı'yla sürtüşmeye neden olacak. Özellikle de, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri konusunda ayak direrken...

Üst düzey bir yetkili, Erdoğan'ın Cuma günü sinyalini verdiği şeyleri yapması halinde, Batılı ülkelerin şirketlere ve bankalara Türkiye'den çekilme çağrısı yapabileceklerini söyledi. Ancak Türkiye gerek jeopolitik olarak gerekse de Batılı işletmeler için çok önemli bir ülke.

Avrupa, Ankara'nın, Suriye ve diğer ülkelerden gelen, ağırladığı 3,7 milyon mülteciyi kıtaya sürebileceğinin farkında. Bu ihtimal Avrupa'yı endişelendiriyor.

ABD daha önce Türkiye'ye yönelik cezalandırıcı önlemler almıştı. Örneğin Rus hava savunma sistemini satın aldığında...Ancak Türkiye'ye yönelik yeni Amerikan yaptırımları risk teşkil ediyor.

Böylesi bir yola başvurulması halinde, yaptırımlar öyle bir şekilde ayarlanmalı ki, Erdoğan gelişmeleri ülkesinde kamuoyunda istismar yaratmamalı. Ancak yine de bu yaptırımlar Türkiye'ye, Moskova'yla işbirliğinin faydalarını etkisiz kılacak zararlar verebilir.

Erdoğan, jeopolitik pokerinde dikkatli olmalı zira elindeki kartlara gereğinden fazla güveniyor olabilir."

Editör: Gönül Güçlü