Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremin ilk haftasında ülke genelinde ziyaretçi girişlerinin yaklaşık olarak yüzde 30 ila 35 seviyesinde düştüğünü ifade ederken bu ilerleyen haftalarda ise bu düşüşün de yüzde 15 ila 20 seviyelerine gerilediği belirtti.
Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı’nın haberine göre AYD Yönetim Başkanı Nuri Şapkacı, Mart ayında ise ziyaretçi sayılarının deprem öncesine göre yüzde 10 oranında düştüğünü işaret ederken bu sürecin başta bölge halkı olmak üzere herkesi derinden etkilediğine de dikkat çekti. Şapkacı, yaşanan depremin perakende sektörü ve lüks segmentin büyük ölçüde etkilediğini ayrıca moda ve eğlenceye yönelik sektörleri de tesir ettiğini açıkladı. Bu durumdan en çok İstanbul’un etkilendiğini ifade eden insanların eğlenmek istemediğini bunun sebebinin de deprem dedikodularının çıkması olduğunu söyledi. Turistlerin rezervasyonlarını deprem korkusundan iptal ettirdiğini aktaran Şapkacı, İstanbul’da bir toparlanma gözlemlediklerini belirtti. Bu toparlanmanın sebebinin de Mart ayı itibariyle ziyaretçi girişleri yüzde 10’lara ulaştığını aktardı.
“2022 yılında AVM’lerde yaratılan toplam ciro yaklaşık 88 milyar lira…”
AVM’lerin içerisinde yer alan markalarla beraber önemli bir ekosistem oluşturduğunun altını çizen Şapkacı, AVM sektörünün istihdam kapısı olduğunu söyledi. Bununla beraber Şapkacı, ekosistemin üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere pek çok farklı sektörü de kelebek etkisiyle beslediğini vurguladı. Alışveriş merkezlerinin öyle ya da böyle açmak zorunda olduklarını ifade eden Şapkacı, her bir AVM’nin bin 500 kişiye istihdam sağladığını açıklarken aileler ve tedarikçilerle beraber de bu rakamın 6 ila 7 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Öte yandan Şapkacı, AVM’lerin insanlar için yalnızca istihdam yeri olmadığını ve bu merkezlerin insanların sosyalleşmesi için yaşam merkezleri olduğunu ifade etti.
Türkiye’de bulunan 444 AVM’nin içerisinde yer alan markalarla beraber 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olduğunun altını çizen Şapkacı, toplamda AVM ekosistemi içerisinde 2.1 milyon kişiye istihdam sağlandığını ekledi.
Elazığ’da dahil olmak üzere depremden etkilenen 11 ilde toplam 27 AVM olduğunu ve bunlardan 17’sinin şu anda hizmet verebildiğini aktaran Nuri Şapkacı, AVM’lerin gece barınma ihtiyacı için kapılarını 24 saat açık tuttuğunu, AVM’ler içerisinde kan bağışı stantlarının kurulduğunu ve AVM yatırımcıları tarafından da bölgeye çok sayıda ısıtıcı, battaniye, giysi, hijyen seti, bebek bezi, bebek maması, gıda ve su gibi yardımların ulaştırıldığını söyledi. Öte yandan depremi takip eden günlerde ayni ve maddi yardımlar yapıldığını ifade eden Şapkacı, bu yardımlara ek olarak vinç, ekskavatör, forklift gibi teknik ekipmanların da AYD üyesi firmalar tarafından bölgeye sevk edildiğini açıkladı ve depremin ilk günlerinden bu yana kurdukları aş evlerinde de günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdıklarını ifade etti.