Tüm dünyayı iki sene boyunca etkisi altına alan corona virüsünden sonra aynı laboratuvarda bir yeni virüs daha ortaya çıktı.
Dünya henüz corona virüsü salgınını atlatamamışken, Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bir farede kod adı LsPyV KY187 olan patojeni keşfettiler.
Farelerde bulunan bu virüsün, her yıl milyonlarca çocuğu enfekte eden ancak son derece hafif olan bir polyomavirüs ailesine ait olduğu söylense de, COVID'in ortaya çıktması ile pek çok iddianın hedefinde yer alan Çin'deki laboratuvarda bulunması ise ayrıca endişe yarattı.
Araştırmacılar, yeni virüsün bilinen herhangi bir patojenle yakından ilişkili olmadığı için insanlar üzerindeki etkisinin belirsiz olduğunu ve daha fazla incelenmesi gerektiğini söylerken akıllara ise, ünlü labaratuarının COVID salgınla beraber dikkat çektiği zamanlarda Çinli yetkililerin, laboratuvara yönelik bağımsız soruşturmaları engellemesi ve en eski COVID hastaları hakkında bilgi içeren önemli verita banlarını silmiş olması geldi.
Bu doğrultuda, COVID teşhislerinden aylar önce gizemli bir grip benzeri virüse yakalanan laboratuvar araştırmacıları susturuldu veya ortadan kaybolduğu bilinirken, araştırmacıların, yeni virüsün küçük memeli konakçılarında veya insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen herhangi bir virüsle yakından ilişkili olmadığını söylemesi korkuları gidermedi.
Numunelerin PCR analizi için Wuhan Viroloji Enstitüsü’ne gönderilmesi, her hayvanın karaciğer, akciğer ve böbrek dokusu DNA virüslerinin varlığı açısından taranması sonrası toplamda 25 hayvanın testi pozitif çıkarken “Patojeniteleri (insanlarda hastalığa neden olma yetenekleri) ve potansiyel zoonotik bulaşma riski belirsiz ve daha fazla değerlendirilmesi gerekir.” dendi.