Bakan Murat Kurum yaptığı açıklama ile sadece deprem bölgesine evlerin değil, aynı zamanda çevre düzenlemesi, meydanlar, parklar, bahçeler, okullar, camiler gibi yaşam alanlarının da inşa edileceğini 72 Bin 596 konut yapılacağını Kahramanmaraş da inşaat için ilk kazmanın vurulduğu açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilecek olan kalıcı konutlar ile ilgili çalışmaları anlatan bir video yayımladı.
Yaptığı paylaşıma “Yeni şehirlerimiz için binlerce mühendis, akademisyen, mimar ve işçimiz sahada! Deprem bölgesinde sadece ev değil, meydanlar, parklar, bahçeler, okullar, camiler, çevre düzenlemesi ve yaşam alanları da inşa ediyoruz 72 Bin 596 ev yapacağımız Kahramanmaraş’ta ilk kazmayı vurduk” notunu ekledi.
Yayımlanan videoda Kahramanmaraş’ın yanı sıra Afşin, Elbistan ve Pazarcık ilçelerinin sonrasında Dulkadiroğlu ilçesinde de zemin etüdünün tamamlandığının açıklandığı videoda, Dulkadiroğlu ilçesinde ilk etapta 1748 konutun yapılacağı, zemin etüdü çalışması tamamlanan ilk alanda ise 258 konutun temeli için kazı çalışmalarına başlandığı aktarıldı. Videonun dikkat çekici yanlarından birisi ise zemin artı 3 ve 4 katı geçmeyecek yatay ve yöresel mimari doğrultusunda redye temel üzerine kalıp tünel sistemi ile binaların inşa edileceği aktarıldı.
Malatya’da İnşaatlar Yükseliyor
Yapılan video paylaşımda deprem konutları için gerekli istişarelerin yapıldığı ve kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alındığı aktarıldı. Yeni yerleşim bölgelerinde mikro bölgeleme ve zemin etüt çalışmalarının ardından uygun zeminlerde çalışmaların başladığı aktarıldı.
Ayrıca yapılan paylaşımda deprem konutları için çalışmaların başladığı aktarılırken bir diğer yandan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesinde de çalışmaların tüm hızı ile sürdüğü aktarıldı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise 11 il için ayrı ayrı 11 master planın uygulandığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından her şehrin dokusuna uygun özel konutların inşa edileceği aktarıldı. Özellikle deprem bölgesinde yapılacak olan konutların şehrin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanacağının belirtildiği açıklama da binaların 3-4 katlı olacağı ve yatay mimariye uygun olarak tasarlanacağı aktarıldı.
Yeni yapılacak konutlar ile ilgili en önemli ayrıntı ise bu konutların altında dükkân olmayacak olması oldu.