Cebinde Ziraat Bankası kartı olanlara yeni açıklama! Hafta için bankadan 10.000 TL ödenecek Cebinde Ziraat Bankası kartı olanlara yeni açıklama! Hafta için bankadan 10.000 TL ödenecek
Bilindiği üzere Kanada geçtiğimiz şubat ayın da bir ilk olacak şekilde Bitcoin ETF’i onaylamıştı. Bu onayın hemen ardından CI GAM ve Galaxy de Purpose Bitcoin gibi başvuru da bulunmuştu. İlk gün 165 milyon dolarlık bir yatırım gören Purpose Bitcoin EFT’si gün itibariyle 11bin 711 BTC yani 633 milyon dolar seviyesine kadar tırmandı.

Tüm bu gelişmelerden sonra Kanada’nın en büyük varlık yönetim şirketi olan CI Financial’ın Bitcoin ETF talebini onayladı. Onayın ardından bugün itibari ile CI Galaxy Bitcoin ETF’si Toronto Menkul Kıymetler Borsasında (TSX) işlem görecek. Mike Novogratz CEO’luğunu yaptığı Galaxy Digital da CI Global Assent Management’ın (CI GAM) danışman şirketi oldu.

Böylece Mike Novogratz Bitcoin ETF payasasına resmen girmiş oldu.

TORONTO MENKUL KIYMETLER BORSASI ‘NIN ÖNEMİ

Borsanın açıklanması ve ETF’nin onaylanması ile birlikte Bitcoin’de yükseliş tekrar başladı.

Toronto Menkul Kıymetler Borsası (TSX) (Toronto Stock Exchange), Toronto merkezli bir menkul kıymetler borsasıdır. 25 Ekim 1861 tarihinde kurulmuş olup market cap bakımından dünyanın dokuzuncu büyük borsasıdır.

Toronto'nun Finans Bölgesi'ndeki EY Tower'da bulunan TSX, kıdemli hisse senetlerinin ticareti için TMX Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluşudur . Borsada Kanada ve yurtdışından çok çeşitli işletmeler temsil edilmektedir. Geleneksel menkul kıymetlere ek olarak, borsa çeşitli borsa yatırım fonlarını , bölünmüş hisse şirketlerini , gelir tröstlerini ve yatırım fonlarını listeler . Toronto Borsası'nda diğer tüm borsalardan daha fazla madencilik ve petrol ve gaz şirketi işlem görüyor.

ETF NEDİR ?

Borsa Yatırım Fonu (BYF) ya da daha sık bilinen adıyla Exchange Traded Funds (ETF), hisse senedi, tahvil, bono ve emtia gibi yatırım ürünlerinin bulunduğu herhangi bir endeksi baz alan ve yatırımcılara bu endeksin performansını yansıtan yatırım fonlarıdır.

Belirli bir endeksi takip eden ETF’ler kendiliğinden çeşitlendirme, daha düşük bakiye ve işlem ücretleri, esneklik gibi bir takım avantajlar sağlar. Endeks ETF’lerine yapılan yatırımların karlılığı hisselerin bireysel performansına değil, borsanın genel performansına bakar.

ETF hisse senedi, emtia, tahvil veya bono gibi fona bağlı bir dizi varlığı elinde tutar. Birçok ETF ise S&P 500 gibi bir endeksi takip eder.

S&P 500, NASDAQ’da veya NYSE’de yer alan en büyük 500 şirketin yer aldığı bir endeks. Yani S&P 500’ü takip eden bir ETF’ye yatırım yaptığınızda tek bir işlemle 500 farklı şirketi etkiliyorsunuz. ETF’ler ortaya çıkmadan önce yatırımcılar, her şirketin hisselerini tek tek alıyor ve aynı etkiyi yatırım planları ile yaratmaya çalışıyorlardı. Bu, birden fazla komisyon ücreti ve yatırım planının yönetilmesine daha fazla ücret ödenmesi gibi masraflar doğurduğu için ETF’lerden çok daha pahalıya patlamaktaydı.

İlk başarılı ETF girişimi olan S&P 500 Depository Receipt (SPDR), Ocak 1993 yılında borsaya giriş yaptı. Şu an NYSE:SPY adı altında işlem görüyor. SPY, şu an bile dünya piyasalarındaki en büyük ETF; 242 milyar dolar seviyesinde varlığı mevcut.

SPY’nin borsaya girdiği 1993’den 2016 yılına kadar tam 1929 ETF daha borsaya giriş yaptı.

ETF’lerin bu kadar tercih edilmesinin altında endeks bazlı ETF’lerin aktif olarak yönetilen fonlara göre daha az masrafının olması ve finans danışmanlarını araya sokmadan, hisse alır gibi direkt olarak alınabilmesi gibi nedenler yatıyor.

Editör: İlan35