Tilburg ve Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nden bilim adamlarının başlattığı İnsan Kaç Yıl Yaşayabilir? Başlıklı çalışma sonucu elde edilen bulgular bilim dünyasının önemli dergilerinden birisi olan Medical Express adlı dergide yayımlandı.
Yayımlanan çalışmaya göre bulgular Hollanda’da son 30 yıl içerisinde yaşamını kaybetmiş olan 75 bin kişinin verileri üzerinden elde edildiği aktarılırken, Hollandalı araştırmacılar bu 75 bin kişinin verilerini inceleyerek kadınların 115.7 yaşına kadar erkeklerin ise 114.1 yaşına kadar yaşayabildiklerini tespit etti.
Araştırmacılardan birisi olan John Einmahl ise Medical Expresste yayımlanan makalesinde şu sözlere yer verdi:
Ortalama olarak bakıldığında insanlar çok daha uzun yaşıyor, ancak aramızdaki en yaşlı olan insanlar son 30 yıla bakıldığında pek yaşlanmıyorlar bu noktada kesinlikle bir çeşit duvar var, elbette sağlık ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile insanların ortalama yaşam konusundaki beklentisi arttı ancak totale bakıldığında maksimum yaşam süresine ilişkin bir değişim gözlemlenemiyor dedi.
Uzmanlar araştırma sonucu elde edilen verilerin insanların yaşam beklentisini değil bir insanın en fazla ne kadar yaşlanabilecekleri sorusuna odaklandığını ve bu konunun araştırıldığını vurguluyor
Daha Önce Amerika Birleşik Devletleri’nde de Benzer Araştırma Yapılmıştı
Sonuçlar ile ilgili olarak ilginç bir konu ise benzer bir çalışmanın daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen benzer konulu bir araştırma ile örtüşmesi ise bu çalışmaya olan inancı bir hayli arttırdı.
Söz konusu araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmacılar bir insanın 115 yaşından sonrasını görmesinin fizyolojik olarak pek mümkün olmadığını açıklamıştı.
Araştırmalara tezat olan bir konu ise şimdiye kadar en uzun süre yaşamış olan insan rekorunu elinde tutmayı başaran Fransız Kadın Loise Calment olmuş durumda, yapılan tüm çalışmalar ve verilere rağmen Fransız Loise Calment 122. Yaşına dek yaşamış bir insan olarak dikkat çekiyor.
1875 yılında dünyaya gelen Calment bugünün teknolojisi ve sağlık buluşları olmadan 1997 yılına kadar yaşamıştı.