İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yargı reformu planı nedeniyle protestoların yaşandığı İsrail'de ABD Başkanı Joe Biden'ın eleştirilerine yanıt verdi. Netanyahu, ülkesinin kendi kararlarını vereceğini ve dışarıdan gelen baskılara boyun eğmeyeceğini belirterek Biden'a İsrail'in içişlerine müdahale etmeme tavsiyesinde bulundu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Biden'ın uzun süredir var olan bağlılığına övgüde bulunan Netanyahu, Biden'ın yargı reformu konusunda çok endişeli olduğunu söylemesine tepki gösterdi.

Washington'u ülkesinin içişlerine karışmamaya çağırdı

Netanyahu, "Yönetimim, hükümetin üç kanadı arasında uygun dengeyi yeniden kurarak demokrasiyi güçlendirmeye kararlı ve bunu geniş bir mutabakatla tesis etmeye çalışıyoruz" şeklinde açıkladı.

Başbakan, "İsrail, kararlarını en iyi dostları da dâhil olmak üzere dışarıdan gelen baskılara göre değil, halkının iradesiyle alan egemen bir ülkedir" ifadelerini kullandı.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir yargı reformu planı açıklaması sonrasında ülke genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli protesto gösterileri düzenliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail hükümetinin yargı düzenlemesine karşı olduğunu ve bu yolda ilerlemenin mümkün olmadığını dile getirerek, yakın vadede Netanyahu'yu Washington'a ziyaret için davet etmeyi düşünmediğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden Yargı reformuna karşı çıktı!

İsrail'deki yargı reformu planı ve buna yönelik protestolar, uluslararası alanda da tartışmaları beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e yönelik eleştirilerinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun verdiği yanıt, İsrail'in demokratik değerleri ve yargı bağımsızlığı konularını gündeme getirdi.

Bu tartışmalı konuda, İsrail'in demokratik değerlerinin korunması ve yargı bağımsızlığına yönelik endişeler artıyor. Yargı reformu planının, İsrail'deki yargı sisteminin bağımsızlığına zarar verebileceği, hükümetin yargıyı kontrol altına almaya çalıştığı ve yargının siyasi etkiden kurtulamayacağı eleştirileri yapılıyor.

Uzmanlar, bu gelişmenin İsrail'in demokratik yapılarına zarar verebileceği konusunda uyarıyor. İsrail'deki yargı reformu planının, ülkede hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatabileceği ve hükümetin yargıya müdahale etme gücünü artırabileceği belirtiliyor.

Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış! Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış!

Bu bağlamda, İsrail'de siyasi iktidarın yargı bağımsızlığına yönelik ataklarının, ülkedeki demokratik değerleri zayıflatabileceği endişesi uluslararası alanda da gündem olmaya devam ediyor.