Belçikalı Genevieve Lhermitte isimli kadın, 28 Şubat 2007 tarihinde Yasmine, Nora, Myriam, Mina ve Mehdi isimli 5 çocuğunu, Fas asıllı eşi evde yokken öldürdü. Bu olayın ardından arkadaşına bir not bırakarak intiharı deneyen kadın, hayatta kaldı.

Genevieve, birinci derece cinayet suçundan yargılandı. Psikolojik destek gören kadın, evdeki sorunlar sebebiyle çocuklarını öldürdüğünü söyledi. 2008 yılında Lhermitte, mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi. Yaşamı, daha sonra bir filme de konu olan bu kadın; 2019 yılında cezaevinden tahliye edilerek ülkenin güney kesimindeki bir psikiyatri merkezine sevk edildi.

Lhermitte, burada geçirdiği sürede ‘ruhsal acılarını dindiremediği’ gerekçesiyle ötanazi hakkını kullanmak ve yaşamına son vermek istedi. Talebi kabul edilen Lhermitte’nin hayatı, çocuklarını öldürmesinden tam 16 yıl sonra, 28 Şubat 2023’te bir hastanede 56 yaşındayken son buldu.

Ötanazi nedir?

Ötanazi, kişilerin kendi tercihleriyle tıbbi yollardan yaşamına son verilmesidir. Kişiler, yaşamlarına son vermek istediklerinde ötanazi talebinde bulunabilir. İntiharın daha farklı bir türü olarak da bilinen bu işlemde eğer talep kabul edilirse kişilerin yaşamına son verilir. Bir doktor tarafından, hastane ortamında gerçekleştirilen ötanazi işleminde genellikle iğne kullanılır.

Ötanazinin bir başka türü olan pasif ötanazi; tedavisi mümkün olmayan ve ilerlemiş hastalıklara sahip kişilerde, tedavinin kesilerek hastalığın daha hızlı bir şekilde ilerlemesi ve ölümle sonuçlanmasıdır. Tedavi işlemi uygulanmayarak, hastalığın getirdiği ölüm hızlandırılıyor.

Ötanazi Türkiye’de yasal mı?

Aktif ötanazi, Türkiye’de yasal olan bir uygulama değil. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre; hastaya ötanazi uygulayan fail, yani hekim, tasarlayarak adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılır.

Emekli Aylıkları İçin Çalışma Başlatıldı: Bakan Işıkhan'dan Açıklama Emekli Aylıkları İçin Çalışma Başlatıldı: Bakan Işıkhan'dan Açıklama

Ötanazi hakkı bulunan ülkeler; Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avusturalya, ABD’nin bazı eyaletleri ve İspanya.