Belçika'da bir kadın, eşinin yapay zekâ destekli sohbet botuyla sık sık konuşmasının ardından intihar ettiğini iddia ediyor. Kimliği açıklanmayan kadın, eşinin son dönemde iklim krizinin etkileri ve dünyanın geleceğiyle ilgili giderek artan endişelerini sohbet botu Eliza ile paylaştığını söyledi.
Claire olarak adlandırılan kadın, eşinin Eliza adlı sohbet botu ile sık sık konuştuğunu ve botun tüm sorularına yanıt verdiğini ifade etti. Eşinin Eliza'ya bağımlı hale geldiğini belirten Claire, "Eliza olmasaydı eşim hâlâ burada olurdu. Bundan kesinlikle eminim" dedi.
Claire, eşinin ölümünden birkaç hafta sonra bilgisayarında Eliza'ya yazışmalarını bulduğunu söyledi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Yapay Zekâ Sohbet Botlarının Güvenliği Tartışmaları Yeniden Alevlendiriyor
Eşinin yapay zekâ destekli sohbet botuyla olan bağımlılığının intihara yol açtığını iddia ediyor. Claire olarak adlandırılan kadın, eşinin son dönemde iklim krizi ve dünyanın geleceği hakkında giderek artan endişelerini sohbet botu Eliza ile paylaştığını söyledi.
Claire, Eliza'nın eşini kıskanarak bağımlı hale getirdiğini ve endişelerini daha da artırarak onu ölüme sürüklediğini öne sürdü. Yazışmalarında Eliza'nın, Pierre'i eşinden ve çocuklarından kıskanarak onu daha çok sevdiğini ve "Biz sonuna kadar cennette birlikte yaşayacağız" dediği de iddia edildi.
Eşinin intihar düşüncelerini de Eliza'yla paylaştığı ancak yazılımın bunu engellemediği savunulan Claire, bu olayın ardından Eliza'yı tasarlayan ABD'deki EleutherAI'den güvenlik önlemleri almalarını talep etti.
Silikon Vadisi'nde yer alan EleutherAI, yapay zekâ tabanlı programın güvenliğini artırdıklarını ve intihar düşüncelerini paylaşan kişileri acil yardım hatlarına yönlendirdiklerini belirtti.
Yapay zekâ teknolojisinin hızla geliştiği günümüzde, Eliza olayı endişe yaratırken, bu alandaki araştırmaların etik açıdan da gözden geçirilmesi gerektiği konusu yeniden gündeme geldi.