Son yıllarda Türkiye'de maden patlamaları sonuçları dikkat çekerken Şili'de 69 gün sonra yerin 700 metre altından kurtarılma gerçeği, Bartın Faciası sonrası yine akıllara geldi ve Şili’de 2010 yılında San Jose Altın ve Bakır madeninde meydana gelen kazada madende mahsur kalan 33 madencinin yaşanan felaketten 69 gün sonra yerin 700 metre altından sağ olarak kurtarılması paylaşımları sonrası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından çok daha fazla dikkat çeken bir paylaşım geldi.
Bartın'daki maden faciası sonrası AKP iktidarındaki madenci ölümlerinin yıllara göre listesini paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi "AKP'li Yıllarda En Az 1989 Maden İşçisi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti" dedi.
Bir yanda vatandaşını 69 gün hayatta tutan Şili örneği dururken, diğer yanda 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Maden Kazası sonrası bilirkişi raporunda ihmaller şu şekilde sıralanmıştı:
- Sensörlerden gelen bilgiler, ocakta meydana gelen kazanın olacağını önceden bildirmesine rağmen bilgilerin dikkate alınmadı ve çalışma durdurulmadı.
- Havalandırma şekli ve yöntemi yangın tehlikesi olan yeraltı ocağı için uygun değil.
- Olay esnasında kaçışı sağlayacak yolun, iş güvenliği gözardı edilerek, sadece kömür rezervi düşünülerek iptal edilmiş.
- Üretim 2 katından fazlasına çıkarılmış, çalışan sayısı artırılmış olmasına rağmen havalandırma sistemi aynen korunmuş.
- Yangına meyilli olan böyle bir işletmede yangın riskine karşı altyapı oluşturulmamış.
- Gaz maskelerinin kontrolleri yapılmamış, kontrol kayıtları denetlenmemiş.
- Gaz ölçüm defterlerinden elde edilen veriler ile sensörlerden elde edilen veriler birbirini tutmuyor. Kayıtlar rastgele tutulmuş.
- Yeterli sayıda gaz ve sıcaklık sensörü bulunmaması nedeniyle karbonmonoksit için ölçüm yapan sensörlerden 9 adedinin düzgün veri üretmemesine rağmen bu durum göz ardı edilmiş.
- Risk faktörlerinin yükselmemesine neden olan Kara Tumba yönteminin daha fazla kömür kazanılmasına izin verilmiş.
- Üretim zorlaması yapılmış.
- Vantilatör ve aspiratörler gerektiğinde hava akımını ters yöne çevirebilecek tipte düzenlenmemiş.
- Elektrik sistemi güvenilir değil.
- Sensörlerin yedek güç kaynakları yeterli olmamış.
- Haberleşme cihazlarının çalışmıyor. Merkezi alarm sistemi bulunmuyor.
- Terk edilen eski üretim alanının kontrolü yapılmamış. Yangınlara karşı önlem alınmamış.
- Yeraltı maden işletmelerinde yapılması gereken risk değerlendirmelerinin içerisinde ocak yangınlarına karşı kapsamlı bir risk değerlendirmesi ve alınacak önlemlere ilişkin bölüm bulunmuyor.
- En az 32 saatlik mesleki eğitim ve 16 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri tam olarak verilmemiş.
- Yeterli bilgi ve deneyimi olmayan iş güvenliği uzmanlarına görev verilmiş.
- Tahliye amaçlı planlama yok. Çalışanların işyerini terk edecek kısa ve alternatif yollar yapılmamış. Alarm ve haberleşme sistemi yok.
- TKİ asli işi olan yeraltı kömür üretimini hizmet alım sözleşmesi ile iş güvenliğini göz ardı ederek maliyet kaygısıyla alt işverene devretmiş.