Bankacılık sektörü, sürekli güncellenen regülasyonlarla başa çıkmaya çalışırken, bir de seçim belirsizliği yükü ile karşı karşıya kalmış durumda. Geçtiğimiz cuma günü Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğunu artırmasıyla birlikte kredi kanalları neredeyse tamamen kapandı.
Bankacılık sektörü kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, ihtiyaç kredilerinde regülasyonlardan muaf olan 70 bin liranın üzerine çıkılmadığı, ticari kredilerin hızla azaldığı ve KOBİ kredilerinde bile yavaşlama yaşandığı vurgulandı. Hem kamu bankaları hem yerli bankalar hem de yabancı bankalar, şu anda 70 bin liranın üzerinde ihtiyaç kredisi kullanmanın neredeyse imkânsız olduğu bir döneme girmiş durumda.
Bankaların, seçim belirsizliği ve ekonomik faktörlerle mücadele ederken kredi musluğunun kapanmasının, iş dünyası ve KOBİ'ler üzerindeki etkileri de büyük. Bankaların kredi verme konusundaki kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor ve sektör temsilcileri, regülasyonlar ve belirsizliklerin aşılması için çözümler arayışında bulunuyor.
Bankacılık Sektörü, Tedbirler ve Menkul Kıymet Alım Zorunluluklarıyla İştahını Kaybetti!
Bankacılık sektörü, uygulanan tedbirler ve menkul kıymet alım zorunlulukları nedeniyle, özellikle taksitli ticari krediler konusunda iştahsız davranmıştı. Ancak, cuma günü yapılan değişiklik sonrasında bu iştahsızlık genel bir duruma dönüştü.
Bir kamu bankası kaynağı, cuma günü yaşanan Merkez Bankası değişiklikleri sonrasında, ihtiyaç kredilerinde 70 bin lira sınırının, konut kredilerinde ise 250 bin lira sınırının aşılmaması yönünde yazılı talimat geldiğini ifade etti.
Bankacılık sektörü, tedbirler ve regülasyonlarla birlikte, son değişikliklerin ardından ihtiyaç kredilerinde ve konut kredilerinde sınırlandırma uygulamasıyla karşı karşıya kalmış durumda.
Bankaların iştahını kaybetmesi, genel ekonomik belirsizlikler ve tedbirlerin sektör üzerindeki etkisini artırıyor. Özellikle ticari kredilerde görülen iştahsızlık, bankaların müşterilere kredi verme konusunda daha temkinli yaklaşmasına sebep oluyor. Bankacılık sektörü, yakın dönemdeki değişiklikler ve belirsizlikler karşısında çözümler aramaya devam ediyor.