Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, A Haber’in canlı yayınına katıldı ve depremzede çocuklarla ilgili açıklamalar yaptı. Katıldığı yayında soruları yanıtlayan Bakan Yanık, hâlihazırda 1894 sisteme kayıtlı çocuk olduğunu ve bu çocukların 1431’inin ailelerine teslim edildiğini açıkladı. Öte yandan, Bakan Yanık, hastanede takibi yapılan çocuk sayısının da 357 olduğunu ifade ederken, kuruluş bakımına alınan çocuk sayısının da 106 olduğunu vurguladı. Ayrıca, 1894 çocuğunun 1808’ünün kimliğinin de tespit edildiği belirtildi.
Bakan Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde bir veri tabanı oluşturduklarını ve bu veri tabanına da çocukların özelliklerini girdiklerimi açıkladı. Bakan Yanık çocukların kimlik tespitleri için ayırt edici özellikleri kullandıklarını belirtirken, bu çocukların fotoğrafları, saç ve göz rengi, boyu, yaşı, doğum lekesi gibi detaylar veri tabanına yükleniyor ve sonrasında da gelen bilgilerle eşleştirmeler yapılıyor.
Bakan Derya Yanık, Bakanlığın resmi internet sitesinde de vatandaşların kullanımına açılan bir refakatsiz çocukları arama ekranı oluşturduklarını ifade etti. Bununla beraber, kendisini ifade eden çocuklarda kimlik tespitinin çok daha kolay olduğunu belirten Bakan Derya Yanık, DNA testi de dahil olmak üzere her türlü teknolojik, teknik ve bilimsel imkanları kullandıklarını da aktardı.
Canlı yayında açıklama yapan Bakan Derya Yanık, 1894 çocuğun sisteme zaten kayıtlı olduğunu ve 1431’ini de ailelerine tespit ettiklerini söylerken, her geçen gün kimlik tespitinin daha kolay olduğunu da ekledi. Bu kimlik tespitinin günden güne kolaylaşmasını sağlayan sebebin de verilerin çoğalmasının olduğunun altını çizen Bakan Derya Yanık, çocukların hepsinin kimlik tespitini yapmak için de çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Bununla beraber şu anda 1808 çocuğun kimliğini belirlediklerini açıklayan Bakan Derya Yanık, başlangıçta kimliği belirlenemeyen çocuk sayısının da 300 ila 400 civarında olduğunu da belirtti. Bu sayının an itibari ile 86’ya düştüğünü de vurgulayan Bakan Yanık, kimliklerini tespit ettiklerinden sonra da bu çocukları ailelerine ulaştırmaya çalışacaklarını aktardı.
Bunların yanı sıra, Bakan Yanık, TÜBİTAK’ın geliştirdiği “Derin Görü” programını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kullandığını ve bu program sayesinde 269 çocuk eşleşmesi yaptıklarını, 49 çocuğun ailesiyle iletişime geçebildiklerini ve 19 çocukla ilgili de listedeki eşleşmelerin sağlandığını açıkladı. Aynı zamanda il müdürlüklerinden teyit için haber beklediklerini belirten Derya Yanık, 101 çocuğun da bu eşleşmelerde vefat ettiğinin tespit edildiğini açıkladı.
Gezici sosyal marketten psikososyal yardıma kadar her açıdan destek sağlanıyor
Özellikle deprem bölgelerine psikososyal destek çalışmalarına da ağırlık verdiklerini belirteb Bakan Yanık, toplam 6 bin 879 personel ile sahada görev yaptıklarını söyledi. Önümüzdeki 2 yılı akut afet dönemi ilan ettiklerini açıklayan Bakan Yanık, psikososyal desteklerin de devan edeceğini duyurdu. Aynı zamanda köylerde ve kırsal kesimlerde 5 gezici sosyal market oluşturduklarını açıklayan Bakan Yanık, bugüne kadar 13 bin 867 tırın depolara yardım malzemesi boşalttıklarını ve şu ana kadar vatandaşların ihtiyacını karşılamak için 2 milyon 660 bin battaniye dağıttıklarını da ekledi. Kalem kalem yapılan yardımları belirten Bakan Yanık, yalnızca ayni yardım değil nakdi yardım da yaptıklarını ve ilk etapta da 225 milyon lira periyodik pay gösterdiklerini de ekledi.
Bakan Yanık, deprem bölgesindeki kuruluşlarda misafir ettikleri 533 yaşlı ve 1133 engelliyi de depremin hemen ardından güvenli bölgelere sevk ettiklerini ve daha sonra da barınma ve bakıma ihtiyacı olduğunu keşfettikleri 206 yaşlı ila 546 engelli vatandaşları da farklı illerdeki kuruluşlara götürdüklerini açıkladı.