Ataol Behramoğlu hayatı merak edildi. Ataol Behramoğlu biyografisi. Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu şiirleri? Ataol Behramoğlu nereli? 

Ünlü Türk edebiyatçı Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu'nun hayatı ve biyografisi şu sıralar en çok aranan konulardan biri. Ataol Behramoğlu'nun hayatının bilinmeyenleri haberimizin detayında!

Ataol Behramoğlu Kimdir?

3 Nisan 1942 Çatalca doğumludur. Ailesi Azerbaycan kökenlidir. Ailesinin soyadı Gürus'tur. İlk şiirlerinde Ataol Gürsu takma adını kullanmıştır. Ailesi daha sonra soyadını Behramoğlu olarak değiştirmiştir. Ataol Behramoğlu'nun babası yüksek ziraat mühendisi Haydar Behramoğlu, annesi ise İsmet Hanım’dır. Gazeteci ve şair Mustafa Nihat Behramoğlu’nun ve avukat Namık Kemal Behramoğlu’nun ağabeyidir.

İlkokul üçüncü sınıfa kadar Kars'ta okumuştur. Daha sonra Çankırı'da eğitimini tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1966 yılında mezun olmuştur.

1962 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP)'e katılmıştır. Üniversite döneminde Yapraklar, Dost, Evrim, Ataç gibi dergilerde şiirleriyle dikkat çekmiştir.

Papirus, Şiir Sanatı, Yeni Gerçek, Yeni Dergi, Halkın Dostları dergilerinde çıkan şiirleriyle şair kimliği oluşmaya başlamıştır. 

İsmet Özel'le birlikte çıkardıkları Halkın Dostları dergisi 12 Mart darbersi ile kapatılmıştır.

Kitaplaşan ilk çevirisi İvanov (Anton Çehov) 1967'de basılmıştır. 1970 yılında siyasi nedenlerle 1972'ye kadar Londra ve Paris'te yaşamıştır. Paris’te Louis Aragon ve Pablo Neruda ile tanıştı ve "Les Lettres Françaises" de, Abidin Dino çevirisiyle, "Bir Gün Mutlaka" dan bir bölüm yayımlandı.

1971 yılında Paris’te Théatre de Liberté’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 1972 yılında kurulan Barış Derneği'nin kuruluşunda yer aldı. Sovyet Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak 1972'de gittiği Moskova’da yaklaşık iki yıl kaldı. Bu dönemde Moskova Devlet Üniversitesi'nde stajyer olarak Rus Edebiyatı üzerine çalıştı.

1974'te af yasasından yararlanarak Türkiye'ye dönen Behramoğlu, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda dramaturg olarak çalışmaya başladı.

1975'te kardeşi Nihat Behram ile çıkardıkları edebiyat-kültür dergisi “Militan” büyük ilgi gördü.

1979'da Türkiye Yazarlar Sendikası genel sekreteri oldu.

Rus aslıllı Ludmila Denisenko ile evliliğinden kızı Barış doğdu.

1980 darbesi sonrasında dramaturgluk görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Ne Yağmur.. Ne Şiirler..'in yeni basımının mahkemece toplatılması ve imhasına karar verildi vebir hafta göz hapsinde tutuldu.

1981 yılında "İyi Bir Yurttaş Aranıyor" başlığı altında topladığı şiirler Türkiye’de siyasal kabare türünün ilk örneklerinden biri olmuştur.

Dünya şairlerinden Rusça, İngilizce, Fransızcadan yaptığı çevirileri "Kardeş Türküler" adlı bir kitapta topladı

1982 yılında Barış Derneği kurucu ve yöneticisi olarak tutuklandı, on ay tutuklu kaldı. Cezaevinde bulunduğu sırada, Asya-Afrika Yazarlar Birliği 1981 Lotus Ödülü'nü kazandı.

1983 yılında 8 yıl hapse mahkum edildi.

1984 yılında ülkeden gizlice ayrılarak Fransa'ya gitti. Bir süre sonra pasaport verilmeyen ailesini de gizlice yurt dışına çıkardı. 

1986'da Paris’te ressam Yüksel Aslan ile birlikte Fransızca Türk edebiyatı dergisi Anka'yı kurdu.

Birçok ülkede şiirleri yayınladı.

Hakkındaki davaların beraatla sonuçlanması üzerine Haziran 1989’ yılında Türkiye’ye döndü.

Pendik Belediyesi’nde kültür danışmanlığı, ardından Simavi Yayınları’nda editörlük yaptı.

1995 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı seçildi. 

2002 yılında Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği "Dünya Şiir Günü Büyük Ödülü"'nü aldı.

2008 yılında Rusya Federasyonunca uluslararası Puşkin Nişanı verildi ve şiirleri ABD'de yayınlandı.

4000 TL ödeme verilecek: Vakıfbank duyuru yaptı 4000 TL ödeme verilecek: Vakıfbank duyuru yaptı

1992’de İstanbul Üniversitesi'nde Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyeliği, 2003'te doçent, 2009'da Beykent Üniversitesi'nde profesör olarak ve şimdi İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim kadrosunda yer aldı.

Ataol Behramoğlu şimdilerde Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Aynı zamanda KAFA Dergisinde yazıları bulunmaktadır.

2016 yılında Beşiktaş Belediyesi, Ataol Behramoğlu'nun heykelini Beşiktaş Şairler Sofası Parkı'na dikmiştir.

Editör: Ada Tuna