PTT üzerinden yapılacak toplu para ödemesinin tutarı 12.500 TL'ye kadar çıkacak. Asgari ücretli çalışanlara yönelik toplu para ödeme müjdesinin tüm detayları haberimizde sizlerle...
Asgari ücretli çalışanlara yönelik son dakika müjdesi SGK tarafından duyuruldu! SGK tarafından yapılan açıklamayla toplu para ödemesi yapılacağı bildirildi. Bu ödemeden asgari ücretli tüm özel sektör çalışanları yararlanabilecek. Özellikle son dönemde kadın çalışanların istihdamdaki yerinin artırılması amacıyla birçok Devlet desteği hayata geçiriliyor. Bu çerçevede SGK tarafından da pek çok destek ödemesi gündeme alındı. PTT üzerinden yapılacak toplu ödeme ile 12.500 TL'ye kadar nakit ödeme alabilirsiniz.
PTT ÜZERİNDEN 12.500 TL'YE KADAR ÖDEME
Kadın çalışanların istihdamda yerinin artırılması ve kadın çalışanlara yönelik sosyo-ekonomik desteklere hız kazandırılması amacıyla SGK tarafından toplu para ödemesi yapılacağı duyuruldu. Devlet tarafından gerçekleştirilen çeşitli projelerle kadının istihdamdaki payı her geçen gün daha da artırılmaya çalışılıyor. Bu çerçevede verilen teşviklerden biri de kadın çalışanlara yönelik olarak SGK'dan doğum parası oluyor. Belirli şartları taşıyan ve SGK'ya başvuru yaparak talepte bulunan kadın çalışanlara PTT üzerinden tam 12.500 TL'ye kadar nakit ödeme gerçekleştiriliyor.
TAM VE SAĞ DOĞUM ŞARTI
SGK tarafından yapılacak 12.500 TL'ye kadar toplu para ödemesinin detayları paylaşıldı. Bu çerçevede ilk şart kadın çalışanın tam ve sağ bir doğum gerçekleştirmiş olmasıdır. Çocuğunu tam ve sağ olarak dünyaya getiren kadın çalışanlar başvuru halinde bu ödemeden yararlanabilecekler. Ödemeler PTT üzerinden gerçekleştirilecek.
ŞARTLAR NELERDİR?
PTT üzerinden verilecek 12.500 TL nakit destek ödemesinden yararlanmak isteyen kadınlarda SGK tarafından bazı şartlar aranıyor. Bu şartları taşımayan kadın çalışanların başvurularının kabul edilmeyeceği ve ödeme yapılmayacağı aktarıldı. SGK tarafından aranan şartlar ise şöyle:
“Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç) İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması”