ABD eyaletlerini birbirine taban tabana zıt iki anlayış arasında böleceğini ve neticede kutuplaşmanın derinleşeceğini ifade eden ünlü yayın kurulusu da “liberaller” ve “muhafazakarlar” olarak beklenen iç savaşı analiz etti.
The Economist, her iki kutbu ortak noktada buluşturan konunun “hükümet ve devlet karşıtlığı” olduğunu söylerken ABD'de oluşan ve karşı karşıya gelen iki kutbu şöyle anlatıyor;
ABD’de “liberaller”, genel olarak Demokrat Parti’ye oy veren, LGBT’yi savunan, kürtajı destekleyen, silah sahipliğine karşı çıkan, eğitimin ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak devlet tarafından sağlanmasını savunan siyasi alanı temsil edereken en büyük konu olarak ırkçılık, toplumsal eşitsizlik, göçmenlerin topluma uyumu, polis şiddeti ve askeri harcamaların azaltılması olarak birleşiyorlar.
"Muhafazakarlar" ise alışıldığı üzere genel olarak Cumhuriyetçi Parti’ye oy veren, kürtaj karşıtı, dini değerleri savunan, aile kurumunun güçlenmesi gerektiğini söyleyen, bireysel silahlanmanın serbestçe devam etmesini isteyen ve tabi ki LGBT’ye karşı çıkan kutbu temsil ediyor.
Dünya üzerinde bütün muhafazakarların taleplerinde yer aldığı üzere ABD'de de muhafazakarlar, devletin yetkilerinin kısıtlanmasını, çok büyük şirketler yerine orta ölçekli veya bireysel girişimlerle devam eden kapitalist bir ekonomi isterken gündemindeki en önemli birleştirici konular ise bireysel silahlanma, kürtajın yasaklanması, toplumdaki azınlıklar yerine çoğunluğun ön plana çıkması şeklinde öne çıkıyor.
The Economist de “sosyal yaşamla” alakalı belli başlı konular üzerinden derin bir siyasi kutuplaşma yaşanmasının, ABD’yi geri dönülemez şekilde böldüğünü ifade ederken Amerikalıların aşı, hastalık, yemek tercihleri, internet kullanımı, video oyunları ve akla gelebilecek her konuda siyasi bir tavır alarak kutuplaştığının altını çiziyor.
Bu durumun ABD’yi birbirine tamamen zıt, ve öteki grubun yaşamasının imkanı olmayan eyaletlere bölebileceğini yazan The Economist, bunun sonucunda uzlaşının ve ortak zeminin ortadan kalkabileceğinin altını çizerken bu kutuplaşmayı en derin noktaya taşıyan hamlenin ise ABD Yargıtayında kürtajın anayasal bir hak olmaktan çıkarılması olarak belirtiyor.
Kürtaj konusunda ya tamamen kürtajın serbest bırakılması ya da tamamen yasaklanması gerektiğini söyleyen iki zıt ve aşırı kutup arasında bölünmüş durumda olduğuna dikkat çeken ve tansiyonun yükseldiğini kaydeden The Economist, geçen hafta “Amerika’da iç savaş çıkabilir mi” sorulu anketin sonuçlarını da yayınladı.
İşte dünden beri dünya basınında da yer alan o ankette Amerikalıların yüzde 43’ü, gelecek 10 yıl içinde iç savaş beklediğini ifade etmişti.