Pensilya Üniversitesi’nden bilim adamları astronomlara yolladıkları bir mesajda, öncelik olarak 22 Şubat’ta Güney Afrika, Şili ve Havaii’deki dört farklı teleskop tarafından da görüntülenen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) adlı kuyruklu yıldızın uzun yolculuğunun ardından dünyaya geri döneceğini bildirdi.
Pensilya Üniversitesinde görev yapan Qicheng Zhang şartlar bu kuyruklu yıldız için son derecede elverişli durumdadır. Yıllardır ilk defa bu kadar umut vaad eden koşullar meydana geldi. Eğer yaşayabilirse, güneşe çok yakın olduğu bir noktadan sonra Arend-Roland'ı da anımsatan benzer bir görüntü oluşturabileceğini söyledi.
Bilim insanlarına göre C/2023 A3 isimli kuyruklu yıldız şu anki konumunda Satürn ve Jüpiter arasında saatte 180 bin mil hızla yoluna devam ediyor. Eylül 2024’te kuyruklu yıldızın güneşin 36 milyon mil kadar yakınından geçişinden takribi bir ay sonra Dünya’mızdan da görülmesi mümkün olabilecek
Kuyruklu Yıldız’ın hakkında kaynaklarımızda pek fazla bir bilgi mevcut değil, fakat genel verilere göre güneşimizin ekseninde yolculuğuna güvenli bir şekilde devam ederken çok büyük bir nesne olmasından kaynaklı yıldızın dünyadan da çıplak gözle görülebilme imkanı olabilecektir. Quicheng Zhang buna istinaden kuyruklu yıldızın sessiz bir şekilde süzülerek gözden kaybolabilme ihtimali de olabileceğini yalanlamıyor.
Mart 2023 tarihi itibarı ile kuyruklu yıldızın güneşten 680 milyon mil mesafede bulunuyor ve Eylül ayında ise Dünya ile güneş arasında seyretmesi beklenmektedir. Güneşten yayılan göz alıcı ışınların dışına çıkması ile kuyruklu yıldızın dünyadan izlenebilmesi ise ancak Ekim ayında mümkün olabilecektir. Çıplak göz ile gece gökyüzüne bakıldığında kuyruklu yıldızın Venüs kadar aydınlık bir şekilde parlayacak.
Kuyruklu yıldızlar Astronomlarca Kirli kartopu olarak anılmaktadır. Güneş sisteminin en dış kenarında Oort bulutu adı verilen buzlu malzeme halkasından gelen kaya, toz ve buz parçacıklarından oluşur. Yuvarlak şekilde bulunan kuyruklu yıldızın etrafında ise koma ismi verilen daha çok buz ve tozla dolu ince tabaka gazlı bir atmosfer yer alır. Kuyruklu Yıldızlar güneşe yaklaştıkça erimeye başlar ve yüzeyinden yoğun bir şekilde gaz ve toz yaymaya başlar. Güneş içerisinden çeşitli yerçekimi güçleri ile Oort bulutundan güneş sisteminin içerisine doğru hareketlenen kuyruklu yıldızlar, güneşe yaklaşmasıyla ısıdan kaynaklı olarak gökyüzünde de görülür hale gelirler. Dünya genelinde her yıl bu ısıdan kaynaklı parlayan birçok kuyruklu yıldız keşfedilmektedir.
Bilim adamları, C/2023 A3’ün geçen şubat ayında dünyayı hayrete düşüren yeşil kuyruklu yıldızdan 100 misli daha parlak olacağını düşünmektedir. C/2022 E3 isimli yeşil kuyruklu yıldız ilk defa günümüzden 50 bin yıl öncesinde Neandertallerin zamanında gezegenimizin gökyüzünde görüldüğü de söylenmektedir.